algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
16°

Tres llibres

L'estiu ha arribat. I de quina manera... Fa una calor feixuga i abassegadora.

És temps de suors i de poques ganes de fer feina, però també de vacances. Els més afortunats de vosaltres gaudireu durant aquest mes o el proper, d'uns dies de descans i relax. Si em permeteu vos recomanaré uns bons complements per als vostres dies de platja o muntanya. Es tracta dels tres darrers llibres que he llegit i amb els quals he gaudit tant, que no tenc cap dubte d'aconsellar-vos-els.

El primer es titula Contra la fam i la guerra, de l'economista Arcadi Oliveres. Un servidor és poc docte en qüestions d'economia i, per tant, encarava la lectura del llibre amb la prevenció pròpia dels neòfits. Puc assegurar-vos, però, que és un llibre que es fa fàcil de digerir i, malgrat fer una lectura de la història a i l'actualitat mundial des del prisma de l'economia, resulta molt fàcil d'entendre.

Els ingressos de les 50 empreses més grans del món són més elevats que la renda conjunta de 160 països i la despesa militar mundial és 20 vegades superior als diners necessaris per eradicar la fam. O sia que, tal com diu Arcadi Oliveres, farien falta tres planetes com el nostre si tothom tingués el nivell de vida d'un europeu. La fam i la guerra s'han convertit en problemes endèmics, aparentment inevitables. Però amb un discurs pedagògic, crític i personal, Arcadi Oliveres combina estadístiques i evidències per desemmascarar i denunciar les estructures, els processos històrics i els interessos que s'amaguen darrere els conflictes i les desigualtats. Oliveres no només denuncia els efectes del neoliberalisme més salvatge, sinó que hi contraposa alternatives prou realistes i aplicables amb terminis no excessivament llargs.

En definitiva, Contra la fam i la guerra, pot resultar una bona guia per no perdre's del tot en el món de la globalització.

El segon llibre també parla de globalització, però ho fa des d'una perspectiva a mitges de ficció i a mitges realista. Es titula Windows on the World (Finestres sobre el Món) i el signa un dels millors escriptors vius, el francès Frédéric Beigbeder, autor entre d'altres títols de L'amour dure trois ans o del best seller 13'99 euros.

La novel·la (no està tan clar el gènere) intenta reconstruir els darrers minuts de vida d'una sèrie de personatges atrapats a la cafeteria situada al pis 107 de la torre número 1 del World Trade Centre de Nova York, aquell fatídic 11 de setembre de 2001. «L'única manera de saber què va passar l'11 de setembre de 2001, al restaurant de les Torres Bessones, és inventar-ho», ens diu un provocador Beigbeder, que comença el llibre amb aquesta frase: «Ja sabeu com acaba aquesta història: tothom mor».

Un gran repte, parlar d'uns fets que canviaren la història... però en Beigbeder se'n surt prou bé i afegeix al llibre moltes reflexions sobre els ciutadans occidentals d'aquest principi de mil·lenni.

El tercer llibre que vos volia recomanar és l'editat per Documenta Balear, titulat La Història Robada i signat per Antoni Tugores. Es tracta d'un recull de tota la documentació i testimonis existents sobre l'assassinat d'Antoni Amer, Garanya. N'hem parlat altres vegades sobre la necessitat de recuperar la memòria històrica i de retornar l'honor i la memòria a tota la gent que va ser vilment assassinada perquè defensà la legalitat republicana, durant els anys 1936-1939. Això és el que fa amb el seu treball rigorós Antoni Tugores, que amb un llenguatge senzill ens situa històricament i socialment al municipi de Manacor de la fi del segle XIX i el començament del XX, i presenta el panorama d'un poble empobrit, delmat per les malalties, ofegat pel caciquisme i forçat a l'emigració.

La part final del llibre explica el final terrible del batle Amer i dels seus parents.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris