algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
16°

La plaça de la Llonja i la gota malaia

Sabien vostès que d'entre els sortilegis de la tortura universal, la més terrible, diuen, és la de la gota malaia. Una gota que cau i cau i cau i cau i es va convertint en una espècie d'obsessió desesperant. Quan en cau una, ja esperes la que vé i saps que la seqüència no tendrà mai fi. Bé. Idò ara, als veïnats de la plaça de la Llonja, que han estat dolents i han protestat i s'han enfrontat a l'Administració per reclamar els seus drets -poder dormir, com les altres persones- un xitxarel·lo que deu tenir ínfules de musicòleg, ha ideat una nova versió de la tortura de la gota malaia. Consisteix en el següent: uns altaveus instal·lats a uns mástils de ferro, situats a la plaça i laterals de la Llonja, els envien música -clàssica i regional- amb frases de la Sibil·la, entre altres, que els recorden: que «el jorn del judici, parrà pel qui haurà fet servici», amb el sentit aterrador del Judici Final.

L'il·luminat que ha inventat aquest instrument de tortura, primer l'hauria d'haver provat davant ca seva, a veure com reaccionaven, ell i la seva família o si els seus veïnats li estarien molt agraïts, si el saludarien entusiasmats i n'hi demanarien més i més forta. De música, em referesc.

He sabut que l'«Associació de Veïnats» del barri -Puig de Sant Pere, La Llonja, Santa Creu i Sant Feliu- amb tradició de lluitadors contra animalades d'aquest tipus, ja ha començat la passió de protestar contra aquesta agressió i denunciar-la davant les instàncies pertinents, que ai las! deuen ser les mateixes que la proposen. Els altaveus permanents a la via pública estan prohibits, o hi haurien d'estar, ho demani el Rei o ho demani el Bisbe. No recorden aquell episodi dels altaveus d'un campanar d'una església de Palma, que enviaven als seus veïnats, cada pic que el rellotge de la torre tocava hores, fragments de cançons populars -als feels i als infeels-, fins que els veïnats, excepte alguna beata i el rector que va tenir la brillantíssima idea, en quedaren farts i més que farts; deia que, ho demani el Rei o el Bisbe o el President Matas, que pareix que és el cas de la Plaça de la Llonja. Diuen que ho demanen o ho autoritzen des de Presidència del Govern de les illes Balears, supòs que perquè es pensen fer un ou de dos o tres vermells, i fins i tot hi deuen posar bona voluntat, i ja ho deuen haver pagat, esplèndidament, també ho supòs. El cas és que han sembrat pals de ferro amb altaveus a la plaça i als laterals de la Llonja. Però no n'han posat a la part que dóna al despatx del President Jaume Matas i Palou, del Consolat de la Mar. Així no s'hi val, don Jaume! O tots moros, o tots cristians! El president també té el dret, i el deure, d'escoltar el putpurri musical. En un principi havien dit que seria cada hora, després que manco i ara cada pic que s'encenen els llums de La Llonja. Tot sigui per l'educació de les masses amb la idea de la Il·lustració, però en «cutre»: algun enginyer ens vol refinar, fort i no et moguis, i al president Matas, pressumptament, li ha fet gràcia. I han decidit començar per la plaça de la Llonja. Però, i si els veïnats no en volen escoltar, per força, de música? Les proves dels altaveus que fan ara, es senten dins les cuines i els dormitoris de les cases de la plaça. I si treuen la Constitució als seus balcons i demanen no ser agredits dins el seus domicilis? Res de res, el president Matas, vetllant per tots, ha decidit que sí. I ves a saber si això no es generalitzarà per tot Palma: davant la Seu , Simfonies; a Son Gotleu, música ètnica; i així...

On s'ha d'anar per demanar que un no vol escoltar música per força, cada d'hora o cada quan sigui? No creuen que convendria recolzar, un pic més, els veïnats de Sa Llonja? Ja poden tancar l'Auditòrium, davant idees brillants com aquestes, finançades pels pressupostos públics, que a més, deuen violar les ordenances que l'Ajuntament de Palma ha aprovat per mirar pel bé i l'interès general dels seus veïnats. No era la zona de la Llonja «Zona Acústicament Contaminada»? Ara la deuen haver declarada «Zona Acústicament Educada». I da-li, un pic començat, vagin a saber si enxufaran la «Patètica» de Txaicovsky! O la «Inacabada» de Schubert! Bonjesuset quin desgavell més monumental davant el monument més emblemàtic de Ciutat! Un servidor és a punt de rendir-se, el cas és que... ja no sé de quina de les guerres.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris