algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
14°

Sobre el foment de la lectura i les donacions de llibres

De tant en tant les biblioteques som notícia. Aquest mes els lectors han pogut seguir les vicissituds de la donació d'un lot de llibres per part de l'escriptor Coco Meneses a diverses institucions, i en concret a les biblioteques públiques de Calvià. Des de l'Associació de Bibliotecaris, Arxivers i Documentalistes de les Illes Balears (ABADIB) voldríem puntualitzar una sèrie d'aspectes. D'entrada, cal dir que només en el cas del material llibrari valuós o editat abans de 1958 (data de sistematització del Dipòsit legal) i que, per tant, es pugui definir com a patrimoni bibliogràfic, les biblioteques tenim obligació d'acceptar les donacions de llibres dels particulars, ja que la legislació estatal i autonòmica sobre patrimoni històric regula el seu dipòsit en biblioteques públiques.

En els altres casos, és el personal bibliotecari que ha de valorar si una donació és adequada a la seva biblioteca i decidir sobre la seva incorporació en funció del tipus de biblioteca, les necessitats dels usuaris, la comunitat a la qual serveix... i sempre que les condicions de la donació siguin acceptables per a la biblioteca. En general, l'obligació d'una biblioteca pública municipal és tenir un fons actual que respongui als interessos i a les necessitats dels seus usuaris i de la comunitat on està ubicada i és en funció d'aquests objectius que el bibliotecari ha de jutjar si una donació pot ser útil.

També és un error pensar que una biblioteca pot fomentar la lectura amb qualsevol col·lecció de llibres. En els estudis que s'han fet als darrers anys sobre les biblioteques públiques de l'Estat espanyol, el principal valor que els lectors aprecien en elles és l'actualització dels seus fons. Les biblioteques no han de ser ni han de parèixer un magatzem de llibres sense relació amb el món que ens envolta. La bona voluntat dels usuaris per donar els seus llibres ha de trobar-se amb la professionalitat del personal bibliotecari que és el responsable del disseny de la seva col·leció.

És per això que els bibliotecaris hem de ser rigorosos amb les donacions particulars i com a Associació hem de recolzar la postura de la nostra companya, la coordinadora de les biblioteques municipals de Calvià. No ens cansarem de repetir que la nostra comunitat autònoma és una de les poques que encara no té una llei de biblioteques, una llei que reculli l'experiència d'altres comunitats autònomes i que adapti a les condicions de les illes les recomanacions dels organismes internacionals i les pautes elaborades pel Ministeri de Cultura. És en el marc de l'elaboració d'aquesta llei que podrem debatre quin és el model de biblioteca que volem per a les nostres Illes, quines funcions han d'acomplir i quins recursos i infraestructures necessiten. I en aquest debat els professionals de les biblioteques tenim alguna cosa a dir.

Conxa Calafat, presidenta de l'Associació de Bibliotecaris, Arxivers/res i Documentalistes de les Illes Balears.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris