muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
14°

El nivell C

L'ús de la llengua catalana a les escoles i a l'Administració pública hauria de deixar de ser un problema, però els polítics són incapaços d'arribar a un consens més enllà de l'Estatut. Alguns d'ells, fins i tot, la converteixen en una arma electoral que llancen contra els seus adversaris. Són calamitats d'una societat immadura. Tothom dóna per cert que el castellà és la llengua dominant i, tanmateix, el català facilita la integració, és la llengua pròpia del país i hauria de ser imprescindible per accedir a determinats llocs de feina. Crida l'atenció que mentre que en el sector privat aquesta exigència creix, en el sector públic passa el contrari.

Efectuades aquestes consideracions, és lògic que la presidenta d'UM, Maria Antònia Munar, faci propostes per promoure la llengua catalana en sentit «positiu». En la pràctica, per ella, això significa que els alumnes que acaben quart d'ESO obtinguin el nivell C si aproven l'assignatura de català.

La proposta sembla dirigida a «desdramatitzar» i a «normalitzar» la qüestió lingüística. Ningú no demana un «certificat C» d'espanyol, a pesar que des de la Conselleria s'ha dubtat del nivell que assoleixen els alumnes en aquesta llengua. Que el català rebi el mateix tracte que el castellà seria desitjable.

Munar ha obert un camí que ja és aplaudit per uns i contestat per uns altres. I, finalment, tots cerquen el mateix: incentivar el coneixement i l'ús del català, evitar greuges i respectar la bona feina que s'ha fet fins ara. Prendre el pols a la realitat social indicarà si el camí que enceta Munar és el més adient.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris