algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
13°

El nivell C de català

Aquest curs escolar que és a punt de finalitzar m'agradaria que fos històric. Com històric va ser, ara fa just vint-i-cinc anys, el curs 1978-79.

Refrescant la memòria, aquell llunyà curs va ser el darrer en què no es va ensenyar català. Sembla difícil de creure, però és així. La nostra llengua, la pròpia de les Illes Balears com estableix l'Estatut d'Autonomia, no s'ensenyava a les escoles.

Permeteu-me només una cita literal d'aquella època, la del títol del Reial Decret que signava a Palma -curiós, no?- el Rei Joan Carles I. Textualment, en castellà, diu «Real Decreto 2193/1979, de 7 de septiembre, por el que se regula la incorporación al sistema de enseñanza en las Islas Baleares de las modalidades insulares de la lengua catalana y de la cultura a que han dado lugar». Aquí queda, perquè molts, que tenen no sé quins problemes, n'aprenguin.

Després d'aquest Reial Decret, impensable sense l'article 3 Constitució de 1978, un extens cos normatiu ha permès, i consolidat, un model educatiu propi que té en la nostra llengua i la nostra cultura els elements essencials de formació i aprenentatge dels nostres joves i infants. De tots, dels que han nascut aquí i dels que ho han fet fora de la nostra terra.

A més a més, la Llei de Funció Pública de 1989 va determinar que per accedir als llocs de feina públics s'havien de demostrar un nivell concret de coneixements de llengua catalana.

Sempre, quan un comença, s'ha d'esperar un temps per aconseguir els objectius. Així, durant vint-i-cinc anys el nostre sistema educatiu ha anat progressant perquè els escolars adquirissin aquests coneixements, i pot resultar fins i tot comprensible que, durant un cert temps, s'establissin exàmens específics fora del mateix sistema educatiu per avaluar-los. Són els famosos, i temuts, exàmens de Nivell A, B, C,... Però l'existència d'aquestes proves s'ha de considerar com a una situació anormal o extraordinària i només aplicable a aquelles persones que han cursat els seus estudis a un altre territori.

Crec que ha arribat el moment de normalitzar d'una vegada per totes aquesta situació i homologar el Títol de Graduat en Secundària, això és 4t d'ESO, amb el certificat de coneixements mitjans de llengua catalana. Dit d'una altra manera, que en acabar ESO tothom que tengui aprovat el català tengui automàticament el Nivell C de català!

Així de simple. Si volem que els nostres joves s'acostin a la nostra llengua és amb mesures en positiu, i no fent-la antipàtica, com ho aconseguirem.

On s'ha vist mai, a quin país, que després de vint-i-cinc anys d'iniciar un procés de normalització lingüística encara faci falta «la prova del nou» per donar-li la benedicció? Els nostres joves han de poder fer oposicions estudiant només el temari específic de la convocatòria sense haver de tornar-se a examinar de català. Ja ho han fet! Perquè no s'examinen també de castellà? O de matemàtiques? O de...? I no es tracta de llevar traves perquè sí o de davallar el coneixement de la nostra llengua. No, és simplement que o el nostre sistema educatiu funciona o ens ho hem de fer mirar.

Unió Mallorquina sempre ha apostat pels joves. Són el nostre futur. Amb aquesta proposta allò que cercam és que se sentin atrets per la nostra llengua i s'esforcin a estudiar-la, aprovar-la i a usar-la. I si saben que tendran les portes obertes al món laboral, ja es preocuparan de no suspendre-la!

Vint-i-cinc anys després tornam a estar en disposició de fer una nova passa per facilitar a la nostra joventut que estimi la nostra llengua. És per això que m'agradaria que aquest curs 2003-04 fos històric, i que el títol d'ESO sigui igual al Nivell C de català.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris