algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín:
14°

Papers de Salamanca

L'Ajuntament i la Diputació de Salamanca han posat en marxa una recollida de signatures per mantenir «la unitat» de l'Arxiu General de la Guerra Civil. Ja s'han recollit unes 12.000 firmes de les terres del Tormes. El candidat del PP, Jaime Mayor Oreja, s'ha afegit a la creuada i ha dit que els papers de Salamanca representen «la unitat d'Espanya». És a dir, que segons les institucions de Salamanca i segons Mayor Oreja aquesta unitat es basa en el dret de conquesta, que és com els franquistes aconseguiren, per exemple, la documentació de la Generalitat de Catalunya.

La dreta actual hauria d'anar molt alerta a l'hora de mantenir segons quins símbols. Demostra que encara sent com a seva la victòria del 1939.

Però com és possible construir un Estat on es punguin sentir iguals tots els pobles que el conformen si a alguns d'ells se'ls nega la recuperació de la memòria històrica? Sovint s'acusa els catalans de separatistes, però la Guerra Civil demostra el contrari: Catalunya va dur bona part del pes de la defensa de la República espanyola. Molts catalans combateren als fronts de Madrid, Aragó, Guadalajara i l'Ebre. També bona part de la indústria de guerra i de subministrament a les tropes era a Catalunya, que es desagnà per evitar que Espanya caigués en mans del feixisme.

El que preocupa els segments més tancats de la dreta espanyola en la protecció dels documents de Salamanca és que mentre part dels seus avantpasats defensaren o col·laboraren amb el feixisme, el gruix dels catalans -i dels que representen els seus valors culturals i intel·lectuals- lluitaren per la llibertat. A Salamanca mantenen segrestats quelcom més que els documents de la Generalitat, també mantenen segrestada la llibertat.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris