cielo claro
  • Màx: 18°
  • Mín: 17°
16°

UM diu que el PSM és incoherent

Em sorprèn molt que ara UM afirmi que veu «incoherent» que el PSM entri a la coalició electoral de CiU, PNB, BNG i Bloc Nacionalista Valencià a les eleccions europees. La formació de la dreta regionalista mallorquina de Maria Antònia Munar ha afirmat que aquest acord es contradiu amb el fet que el PSM anàs en coalició amb ERC a les generals del passat mes de març, en el si de la candidatura dels Progressistes de les Illes Balears. UM ha realitzat aquestes manifestacions quan s'ha fet públic un fet que ja es veia evident des de fa temps: CiU i PNB prefereixen anar coalligats amb el PSM a anar-hi amb UM a les properes eleccions europees, encara que el PSM anàs amb ERC a les generals, i encara que UM anàs amb el PNB a les europees d'ara fa 5 anys. Per aquesta raó, ara UM ha optat per aliar-se amb una altra coalició formada per Coalició Canària, Partit Andalusista, Partit Aragonesista, Convergència de Demòcrates Navarresos i Extremadura Unida, tot sol·licitant que el PSM defineixi els seus objectius polítics titllant-lo d'incoherent i de ser un soci no lleial.

Si em crida l'atenció aquesta notícia no és perquè els regionalistes conservadors mallorquins critiquin el PSM, perquè això és ja la tònica habitual d'un partit que davant predica unitat nacionalista i darrere critica ferotgement els qui vol per socis; si me crida l'atenció és que sigui UM qui qualifiqui d'incoherent el PSM, quan fins ara els mateixos d'UM han pactat, alhora, amb PP per una banda i amb PNB per l'altra. Em sorprèn en gran mesura que UM digui que CiU, PNB i BNG estan equivocats perquè han preferit el PSM abans que a ells, com si UM fos un partit clarament definit en els ideals del nacionalisme i compromès amb una línia política determinada i clara, quan de fet canvia de socis com si canviàs de calcetins. O dit d'una altra manera: el que sorprèn de les declaracions dels dirigents d'UM és que aquest partit, que va per la vida com si d'una totpoderosa formació política demòcrata i nacionalista que ha d'alliberar els mallorquins de tots els mals es tractàs, ara plori perquè els grans partits nacionalistes de l'Estat com CiU i PNB no li fan amic i prefereixen el PSM abans que a ells.

Si el clan de Munar realment es volgués presentar com un autèntic partit nacionalista coherent amb les seves idees, per començar revisaria les seves polítiques per tal d'analitzar si veritablement es poden considerar nacionalistes com pretenen. Igualment, hauria d'analitzar per què UM és l'únic partit de tot Espanya que té la santa barra de voler pactar amb el PP i el PNB a la vegada... Ja sé que aquest argument el defensen dient que «això és ser de centre»; jo crec que això de voler pactar amb partits tan diversos a la vegada no és política ni de dretes, ni d'esquerres, ni de centre, sinó que només és fer de papallona i gira-camises, passant olímpicament del concepte de nacionalisme per substituir-lo, sense remordiments de consciència, per les ànsies de poder. Si UM és un partit nacionalista, crec que el pacte amb el Partit Andalusista, Extremadura Unida o la Convergència de Demòcrates Navarresos, entre d'altres, no diu massa de si, tot i que per gusts no hi ha res escrit. I per últim, si realment UM presumeix de fer política nacionalista, hauria d'explicar públicament el que encara no ha arribat a fer mai i és el perquè ha fet aquesta guerra soterrada contra els líders dels crítics defenestrats del seu partit (Melià, Sastre, Bauçà...) que defensen un gir polític cap a la coherència ideològica i estratègica, deixant de banda «interessos personals» en favor de les premisses polítiques de veritat. Una vegada més em deman què hi fan els anomenats crítics en un partit que ni sap què vol dir ser coherent, ni sap què és fer política nacionalista i que no admet la crítica interna i, molt manco, l'externa.

Bernat Vidal Arbona. Porreres.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris