algo de nubes
  • Màx: 22°
  • Mín: 22°
22°

La Feria de Abril

L'any 1992, tot coincidint amb l'Exposició Universal de Sevilla, el Consistori palmesà, presidit pel popular Joan Fageda, impulsà decididament l'anomenada «Feria de Abril de Palma». Es reconeixia així, i de manera més o manco oficiosa, l'aportació de la nombrosa comunitat andalusa al progrés i al benestar de Mallorca.

El 1999 es deixaren sentir les primeres protestes, quan s'anuncià que a Inca també hi hauria Feria de Abril. L'organització independentista Lobby per la Independència va fer circular uns adhessiu amb aquesta frase: «Feria de abril? No, gràcies! Barco de rejilla! A Mallorca, festes mallorquines», que varen ser contestades per una pancarta anònima instal·lada a un pont de la carretera de Palma. Sobre el fons de la bandera espanyola, es podia llegir: «Polacos aprended, viva la Feria de Abril». La polèmica que se suscità encengué els ànims del Lobby que, des de llavors, organitza accions lúdiques per protestar contra la implantació de la festa andalusa.

El Lobby considera que la celebració de la Feria de Abril «mallorquina» és un mal succedani de la festa sevillana. Jutja també que la seva subsistència suposa un menyspreu cap a la cultura que ens és propia, i que afavoreix la no integració dels nouvinguts. En conseqüència, exigeix a les autoritats que no la subvencionin.

La protesta del Lobby ha anat calant, i els anys han posat les coses al seu lloc. A Inca ja no hi ha Feria, i la de Palma no compta amb el suport econòmic de l'Ajuntament. Si es manté viva és, bàsicament, gràcies a la col·laboració d'algun gran patrocinador que no la vol deixar finir.

En aquestes, no es pot dir que la Feria sigui, avui en dia, un aglutinador de la comunitat andalusa, ni un referent per a la pervivència d'un costumari forani a terres mallorquines. La Feria és cada vegada més una festa adaptada als temps i a la terra, un recinte per prendre copes fins a la matinada, amb pocs tablaos i, en canvi, amb molta música comercial.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris