cielo claro
  • Màx: 18°
  • Mín: 17°
16°

Feta la llei, feta la trampa

No és un problema d'estètica, com diu el senyor Joan Huguet, sinó d'ètica. Em referesc a la seva dimissió temporal del càrrec de portaveu del Grup Parlamentari Popular en el nostre Parlament, perquè en definitiva el tripijoc que ha organitzat el partit que té la majoria absoluta en el Parlament de les Illes Balears constitueix una befa a la institució representativa del poble de les nostres illes, per no dir que implica un frau de llei. Certament, tot prové de l'absurda reforma que es va fer de l'Estatut d'Autonomia a fi de desentrunyellar una mica els Consells Insulars i les institucions autonòmiques.

Lo correcte hauria estat, com proposa ara el mateix senyor Huguet, separar les eleccions a Consells Insulars de les eleccions al Parlament i eliminar així la unió personal en el càrrec de membre d'un Consell Insular i Diputat. Però els gestors polítics de torn, entre ells el senyor Huguet, no s'hi varen atrevir, i varen conjuminar un sistema igualment absurd d'incompatibilitats i de possibilitats de dimitir d'una de les dues condicions sense perdre l'altra. En principi, la intenció era, o hauria d'haver estat, facilitar la correcta gestió dels Consells Insulars, sobretot els de Menorca i d'Eivissa i Formentera, que abans de la reforma es trobaven pràcticament paralitzats durant els períodes de sessions parlamentàries, perquè els seus membres, que eren a la vegada Diputats, havien d'esser a Palma per votar en el Parlament. La solució que es va adoptar, permetent que un Diputat, sense perdre aquesta condició, dimitís com a membre del seu respectiu Consell a fi que el pogués substituir a la institució insular el següent candidat de la llista per la qual s'havia presentat, permetia una presència permanent a l'illa de responsables polítics que eren Consellers, però no Diputats, i això, en principi, havia de permetre una millor gestió dels Consells, sobretot en una situació de creixents responsabilitats dels Consells per les transferències de competències de la Comunitat Autònoma. Si aquest efecte s'ha produït o no, és una qüestió que està per dilucidar, perquè de moment lo únic que està clar és que les manies de grandesa de convertir els Consells en «l'autèntic Govern» de cada illa han donat lloc a la creació d'una miríada de càrrecs que costen al ciutadà contribuent un ull de la cara, sense que la millora de la gestió estigui ni tan sols mínimament en proporció a l'augment de cost. Però en tot cas, lo que no preveia la reforma de l'Estatut era que el sistema d'incompatibilitats i substitucions servís per resoldre problemes de col·locació de persones. Ara el senyor Huguet ha dimitit, i ha estat elegit com a portaveu del Grup Popular un altre Diputat, el senyor Francesc Molina, no perquè sigui el millor per fer aquesta tasca, sinó perquè el càrrec de portaveu és incompatible amb la condició de membre del Consell Insular. D'aquesta manera, el portaveu per un parell de dies ha de deixar el Consell, on és substituït pel següent de la seva candidatura. En aquest cas, a més, s'ha donat la circumstància que el següent és el senyor Abel Matutes, que renunciarà, i entrarà en el Consell el primer substitut.

D'aquí a un parell de dies, el senyor Molina dimitirà al seu torn com a portaveu i es quedarà com a Diputat, però ja sense esser membre del Consell Insular, i el senyor Huguet podrà recuperar la seva condició de portaveu.

Jurídicament, això potser no sigui frau de llei. Però èticament, a mi almanco, no me queda cap dubte que ho és. Diran que el PSM ja ho va fer fa uns anys. Idò mirin: Tan mal fet està en un cas com en l'altre. I si algun dia ho fes el PSIB, estaria igual de malament.

L'única diferència seria que a mi em sabria més greu.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris