nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 21°
20°

Abril que trona anuncia collita bona

Després de les jornades plujoses que hem tengut dies enrera podem afirmar que el mes d'abril ha complit les expectatives. Lògicament, encara no es pot descartar qualque descens tèrmic d'aquells que obliguen a tornar treure la roba d'abric. Aquests perills antigament no devien ser tan excepcionals i quan succeeix fa la sensació d'una reculada cap a l'hivern. Ara vendran els dies de calor que envolten la festivitat de Sant Marc i que reben el nom d'estiuets. Són jornades suaus, que conviden al passeig. Aquests estiuets resulten a vegades excessivament bascosos i pesats. A l'abril ja només li queden dues afaitades. Dissabte que ve arriba el maig amb la Festa del Treball. La saviesa popular el tracta amb simpatia i el defineix com un mes de primavera.

ELS DIES INTERMINABLES. L'augment del dia, gairebé una hora i mitja, influeix en l'aparició de bones jornades que conviden a contemplar la bellesa del paisatge en aquesta època. Els cels illencs es veuen ratllats, una i altra volta, pel vol de les oronelles i vinjolites que han retornat per alegrar-nos la primavera amb els seus giscos. La lluna, en bon dimarts, arribar... al quart Creixent a les 19 hores i 32 minuts de l'horabaixa. Hauria de donar temps variable, segons els almanacs i pronòstics que hem consultat. Dissabte que ve començar... el mes de maig amb un sant bastant desconegut, Sant Orient, patró dels caminants. Al maig els ametlons comencen a ser ametles i les oliveres treuen la borra. Es pot plantar tot tipus d'hortalissa. La primavera aviat far... el seu ple i broten les roselles que tenyeixen de roig els camps. El dia s'ha allargat i els arbres verdegen a les totes.

LLUITA CONTRA ERUGUES. Podeu empeltar d'escutet els ametlers i tarongers. Hauríeu de llevar tot els brots inútils dels fruiters de pinyol. S'ha de lluitar contra erugues, pugons i formigues i prendre mesures preventives contra tota classe de malalties. L'augment de la temperatura afavoreix el desenvolupament de les mateixes. Si teniu aviram convendr... desprendre's de totes les gallines que ponguin poc així com dels pollastres joves que no es reservin per a reproductors. Els vedells destinats a reproductors continuaran la seva lactància, amb la mare, i la resta de bestiar l'enviarem a pasturar o a l'escorxador. Del ramat de llana i els cabrits, que ara abunden, les femelles parides es munyiran, amb la finalitat d'aprofitar la llet per a fabricació de formatges. S'ha de cuidar molt que en aquest mes siguin cobertes les egües.

TEMPS D'HERBES. A les botes que s'hi hagi de posar el vi convendr... cremar-hi metxes de sofre. Podeu fer provisió d'herbes com l'alfàbrega a la qual el poble atribueix virtuts per aclarir el cor, és bona per a la digestió i la gent en fa bullidures per espassar-se la tristor. Una altra planta que podeu collir en aquest temps és l'estepa blanera, que servirà per combatre els constipats. En jardineria se sembren clavells, clavellines, anèmones, geranis, hortensies, jacints, vaumes pensamenteres, margarides, rosers i violetes.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris