cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 23°
23°

El casament i la carn

El vent bufa lleuger, però enlaira l'arena que dóna un color groguenc a l'entorn urbà. Tant, que l'antiga fortalesa de Shali, amb la seva il·luminació estrenada fa poc, és un fantasma dins la nit. I un baf com si s'hagués deixat el forn obert. Amb tot això, a un carrer hi ha gran animació. Grans, joves i nins formen una massa a l'entorn de la casa del nuvi. Perquè la gentada arreplegada celebra el casament d'un de la família dels Senussi. A Siwa, a l'oest del desert líbic d'Egipte.

Es preparen tres dies de festa. Els homes en veuen una part, i les dones una altra. Al carrer hi ha la festa masculina. Pinten els ulls del nuvi amb khol i, de seguida, la major part dels joves també s'emmarquen la mirada de negre. I omplen les caixes del camions per, donant voltes pels carrers principals, fer saber a tothom l'alegria que representa el casament. A vegades apareix un estol de nines arrossegant per la pols i l'arena els vestidets lluents, de platejats i ors, de princeses de fira. Algú es passeja amb un paper arrugat on hi apunta noms i quantitats: és l'aportació que fan els més propers al nuvi, perquè al casament -a la festa del casament- hi està convidat tothom. El primer dia han sacrificat dos bous, ja que hi ha d'haver menjar per a tota la gernació que respondrà a la convocatòria de la festa. I, com si es tractàs del muntatge d'un artista plàstic supermodern, la carn està exposada dins una cambra oberta al carrer. Els trossos sangonosos pengen del sostre fent una composició que crida l'atenció de la gent que passa. Les parets blanques, i el terra cobert amb llençols, encara donen més relleu als costellams tallats.

Uns quants homes fumen i beuen te, esperant el moment en què començaran a trossejar. Llavors els munts de carn aniran a parar sobre la tela i, ben aviat, a les cassoles. Ritus, festa, tradició, bulla a un indret on la núvia romandrà tapada -com han fet sempre les dones- i fora de la vista de qui no sigui el seu espòs i els familiars més propers. I segurament sense sospitar quin tros de carn s'haurà d'empassar.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris