nubes dispersas
  • Màx: 27°
  • Mín: 26°
29°

Noves etiquetes

Fa vuit anys que la multinacional nord-americana Monsanto va carregar el primer vaixell de mongetes de soja genèticament modificades per exportar-les a Europa. El camí ha estat molt llarg, i la batalla dura. Demà entren en vigor les primeres normes europees que exigeixen que els fabricants d'aliments donin un avís als consumidors sempre que un producte contengui un 0'9% d'ingredients que provenen d'un organisme amb els gens modificats. Han estat vuit anys d'estira-i-arronses, no només damunt l'escenari públic, sinó també pels passadissos de Brussel·les i de moltes capitals d'Europa. Clar, demostrar una negativa, demostrar sense deixar cap dubte que els organismes modificats genèticament no fan cap mal a qui els consumeix és gairebé un impossible. Però no deixa de cridar l'atenció, i no deixa de ser explotat pels que prefereixen menjars naturals, el fet que tota la ciència no hagi pogut calmar les inquietuds de molts europeus pel consum d'aquests productes. Amb tot el poder econòmic que hi ha darrere aquestes multinacionals que han patentant les seves llavors de laboratori, no ens han sabut convèncer que són tan bones com les que va produir la natura. Clar, la batalla no acaba aquí. A partir de dilluns els defensors dels consumidors estaran en els passadissos dels supermercats a moltes ciutats europees, si els deixen, per explicar als compradors quina és la tria que han de fer. El nou etiquetatge dels menjars no serà molt prominent, se suposa. Més aviat serà discret i farà servir un llenguatge pensat per amagar més que per explicar.

I aquesta pot ser la batalla definitiva. Si a partir de dilluns, en els mesos que vénen, els consumidors ens avesam a menjar OGM sense fer-ne massa cas, els que protesten pel seu ús podran plegar. Ara bé, si els feim cas i no compram segons quins productes en grans quantitats, els OGM continuaran sent un fenomen americà. Al final el client decideix.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris