cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 20°
20°

Deixar de matar és fàcil, si saps com

El client que acaba de marxar ha tret un exemplar del llibre Todas las Venezuelas tot, tot triturat a cada cantó, un llibre rovegat una vegada i una altra pel seu gos. No s'explicava de cap de les maneres el comportament de l'animal i m'assegura que no havia passat mai. «Sembla que ha intuït que és molt dolent» i un servidor està convençut que la bona olor d'algunes novetats poden provocar aquestes actuacions. Aquest home sols havia entrat per assegurar-se que es pot conseguir i en tot cas restablir a la biblioteca pública d'on el va treure. Em demana el preu i quan el sent decideix que intentarà que la donació que va fer no fa tant, compensi d'alguna manera la pèrdua d'aquest préstec. Entre una cosa i altra aquest bon senyor m'ha contat fil per randa i amb tota la seriositat possible, aquest gran problema. Aquest senyor encorbatat se'n va com ha vengut.

Els efectes de la crisi del món mundial mostren les mil cares més diverses. Al marge de les morts de centenars de persones que són el que més hauria d'importar, tot fa pensar que els dies de George Bush Junior estan comptats. Els que controlen el tema monetari, als que mouen tots els nostres destins des del poder financer no els convé ni un dia més aquest gran merder que és el món avui. L'economia restarà tocada una bona estona, però l'actual president dels Estats Units tocarà el dos. Com no podia ser d'altra manera els canvis positius també es produiran allí, abans de fer-se extensius.

Després del client del gos ha vingut un bon home, un client de la casa que per motius laborals va d'un costat a l'altre del Continent Europeu i m'ha demanat el que molta gent cerca dençà de l'11-S del 2001: «Tendria el llibre Cómo superar el miedo a volar? d'Allen Carr (el mateix paio que ha fet l'altre per deixar de fumar, per aprimar-se i per algunes coses més). Fa gairebé un any que també s'edità Cómo conseguir el éxito de Colin Powell i així va tot, però és realment molt agosarat intentar (maldament l'única intenció sigui comercial) aconsellar amb uns mínims de garanties com fer-s'ho per deixar d'angoixar-se dintre de l'avió o en qualsevol altre transport. El de l'Occident i l'Orient és un problema molt més greu que tot això. No és pas tan senzill com apagar una llosca i posar-se a rovegar un tros de goma dolça. Els integristes de cada costat regeixen el futur, de moment. L'Orient té poc a perdre en aquesta lluita, Déu és molt gran. Occident ha madurat tant que les lectures més patètiques i més carrinclones l'han avesat a prendre les decisions segons els infumables manuals per a cada ocasió. S'hauria d'inventar, en tot cas, un manual només per a occidentals, quelcom així com: «Cómo superar el miedo a la muerte». En el capítols de la història més recent el temps s'ha convertit en un gos que ens roega los de la dignitat a tots sense excepció. A casa nostra, en l'àmbit estrictament literari, algú s'ha decidit a moure l'esquelet impúdicament. També és la guerra, però això ja és una altra història.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris