cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 21°
20°

Reconeixement a un europeu

Fa uns dies la Universitat de Viena féu un acte de justícia històrica: retornà el títol de doctor en Filologia Romànica a l'escriptor Stefan Zweig, que fou desposseït d'aquest títol pels nazis el 1942. Zweig, d'origen jueu i exilat a Brasil, se suïcidà uns mesos després juntament amb la seva dona. Han hagut de passar més de sis dècades perquè els seus compatriotes austríacs li hagin tornat in memoriam el que era seu. Zweig ha deixat un gran llegat literari i d'anàlisi política. Fins i tot quan escrivia suposades biografies (Fouché, Maria Antonieta...) en realitat treia a la llum les entranyes de l'època que descrivia. Zweig pertanyia a aquella generació de jueus cosmopolites, cultes i sensibles que constitueixen l'admirable contrapunt de la colla de fanàtics que avui en dia governen israel. La lucidesa d'aquest escriptor quedà plasmada a Memòries d'un europeu, on reflexiona sobre l'acte d'autoimmolació del continent en què es convertí la Primera Guerra Mundial. Allà s'acabà Europa. El que vindria després, fos el nazisme, l'estalinisme, la segona gran guerra, l'arribada dels ianquis (que ell ja no va viure) i la Guerra Freda acabà convertit en la supeditació d'Europa als Estats Units.

El gran repte de la Unió Europea actual és recuperar noranta anys de temps perdut després d'aquell desastre del 1914. Convendria que llegissin Stepan Zweig la tropa de militants del PP que han aplaudit la foto de les Açores i l'entrada d'Espanya en guerra devora els nord-americans i contra els interessos d'Europa, a més d'oposar-se a la primera Constitució europea. Foren els egoismes nacionalistes els que propiciaren el caos de fa noranta anys que encara paguen les generacions actuals. De viure ara, Stepan Zweig vibraria d'emoció en veure com l'eix francoalemany ha agafat el timó de la unitat continental. El 1914, aquests dos pobles, aleshores ja benestants i desenvolupats, es mataren l'un a l'altre amb una ira terrible i, el que és més trist, absurda i inútil. És d'aquella carnisseria que sorgeixen els Estats Units com a gran potència. És allà on Europa s'autotrenca la columna vertebral. Desastres com el de l'Israel actual (que ha avalotat al món àrab) són conseqüència dels odis que emergiren en aquella època.

Per això és tan important que a amb l'arribada de Zapatero al poder, Espanya es torni a convertir en motor en pro de la Unió.

Zweig se suïcidà físicament pel patiment que li causava la ceguesa de la seva època. D'altres, avui en dia, se suïciden políticament en no voler veure que el procés d'unió continental és imparable. Està perdut el que l'intenti retardar, obstaculitzar o aturar.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris