cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 23°
23°

La segona transició

L'acord de tots els grups polítics minoritaris del Senat al voltant del PSOE per arribar a un acord sobre qui presidirà la institució prescindit del PP té una importància enorme de cara a la reestructuració de l'Estat que es començarà a articular molt aviat. La gran majoria d'aquests partits minoritaris són nacionalistes i aspiren a un major autogovern dels seus respectius territoris, a més d'apostar per la conversió del Senat en una cambra territorial. Així, l'acord del Senat és la primera passa cap al federalisme. Les pròximes també seran molt importants: aviat començarà el debat per a l'aprofundiment en la majoria d'Estatuts d'autonomia. Zapatero té ara l'oportunitat històrica de liderar la segona transició perquè l'Estat espanyol assumeixi la seva realitat plurinacional, pluricultural i plurilingüística. Es tracta, per un costat, de superar l'intent de reconstrucció deMovimiento Naciona impulsat per Aznar, i recuperar l'esperit de finals dels anys setanta, quan el consens féu possible la construcció de l'Estat de les autonomies. Des d'aleshores l'Estat espanyol ha experimentat una extraordinària transformació, i comunitats que aleshores es trobaven a anys llum de la mitjana europea, avui gaudeixen d'un important grau de desenvolupament en bona part gràcies als seus autogoverns. Zapatero té ara l'oportunitat de reprendre aquest camí i crear il·lusió i empenta de cara al futur.

Si el PSOE és hàbil, pot nuclear al seu voltant bona part de les forces nacionalistes. Pot jugar per un costat a força cohesionadora en la mateixa mesura que dinamitzi el moviment federalista.

I el més important d'aquesta dinàmica és que ningú no es pot sentir exclòs. Cal recordar que la gran impulsora de l'Estat de les autonomies va ser la UCD d'Adolfo Suárez. En conseqüència, el PP del postaznarisme, també acabarà immers en aquesta dinàmica. Seria molt contraproduent que s'oposàs al desenvolupament estatutari i a la reforma del Senat. I en tot cas, Zapatero té un camp immens de feina per endavant.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris