algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

Petra: el laboratori de la crispació

Petra, el bell municipi del Pla de Mallorca, viu una situació políticament convulsa. Allà, tots els demòcrates mallorquins hi tenim un repte complex i un desafiament amenaçador per a la convivència en pau, llibertat i democràcia.

Petra, per la seva composició social, igual com altres pobles de l'interior de Mallorca, ha viscut un procés polític molt curiós i prou interessant. A mitjans de la dècada dels setanta, quan, se suposa, que hi havia d'haver una transició de la dictadura cap el sistema democràtic, aquesta va ser tan lleu que, gairebé no es produí. Hi va haver una certa continuïtat ideològica i formal entre els governants de finals del franquisme i els de la suposada transició. Així, el canvi, no arribà de bon de veres fins ben entrada la dècada dels noranta, a l'any 1995, quan una nova generació de polítics aconseguí la majoria dels suports populars i començaren la vertadera transició cap a formes vertaderament i plenament democràtiques.

El xoc degué ser massa fort per a alguns, fins el punt que encara avui no han assumit el canvi i no s'han avesat a les maneres democràtiques de fer política. Aquest és, sens dubte, el cas dels instigadors dels diversos pamflets anònims apareguts pels carrers del poble els darrers mesos. No tenim tan clar que sigui el cas de l'autor, ja que per fer un diagnòstic dels impulsos que mouen el personatge, hauríem de tenir més coneixements de psiquiatria dels que poseïm.

Qui més qui manco que sigui del poble o en conegui el devenir polític d'aquests darrers temps sap qui és que s'amaga darrere aquesta covarda i, si ho hem de jutjar pel contingut dels escrits, delictiva actuació.

Malgrat el pobre i caòtic estil dels escrits i el seu delirant contingut, m'he entretingut a llegir-los. Els redactats -per dir alguna cosa- en prosa, amb les suposades gloses (jo diria que són més a prop del gènere geroglífic que del líric) confès que, no he passat de pegar-los una ullada. Una lectura més acurada et pot transmudar a un estat de perplexitat només equiparable a l'estat de neurastènia necessari per haver-los perpetrat.

Els escrits en qüestió són una mixtura promíscua d'insults, difamacions i calúmnies amb expressions racistes i xenòfobes.

A més a més, a aquests libels de pa amb fontenta, hi trobam també exaltacions a dictadors com Franco, Hitler, Mussolini o Stalin i, allò que encara és més greu, amenaces a persones concretes. Normalment a representants del poble, elegits democràticament, però també a altres veïns del municipi.

L'abundància de faltes d'ortografia tant en els escrits en català com en els escrits en castellà només confirmen el paupèrrim nivell cultural de l'autor.

Alguns escrits d'aquest autor ens diuen moltes coses (de fet, hi ha algun lapsus linguae que ens ho diu tot, però avui no donarem noms propis), per exemple, és evident que és un personatge torturat i traumatitzat per la religió catòlica, només així es poden explicar les contínues i traumàtiques referències a aquesta. També salta a la vista que és un personatge que ha acumulat un gran ressentiment contra els membres del govern municipal, probablement per un accentuat complex d'inferioritat. Es tracta, sens dubte, d'un convers. Només els conversos poden abocar tant d'odi contra la seva antiga «fe».

El seu món referencial, format per un sol i molt concret mitjà de «comunicació», ens acaba de dibuixar el personatge.

Allò important d'aquest cas no és la mà executora, sinó els interessos que hi ha al darrere i, sobretot, la necessitat de defensar allò que està en perill i que és, ni més ni pus que la convivència pacífica i democràtica.

Hi ha algú que està experimentant a Petra les formes i maneres de prostituir i corrompre el sistema democràtic. Hi ha qualcú que està important l'estratègia de la crispació, per intentar guanyar allò que no pogué guanyar a través de les urnes.

Els demòcrates, de la ideologia que sigui i del municipi que sigui, hem de fer pinya amb els petrers que són víctimes d'aquesta repugnant estratègia.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris