algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:

Manifest contra la militarització de la ciència

Trillo, entusiasmat amb l'heroisme de les forces de recuperació de Perejil, ens anuncia que Aznar condecorarà els soldats que participaren en la «proesa». Cofoi d'orgull patrioter, afirma: «Som la setena potència del món i Espanya ha de ser present en aquells escenaris on es juga la seguretat del món». Que en prenguin bona nota, els que pensen votar-los, per allò tan nostrat que diu: «Déu ens guard d'un ja està fet». Per devers Madrid jo no sé què cony pensen, però a la nostra tertúlia ciutadana ens interessam pel fet que més de 2.000 investigadors i metges d'arreu d'Espanya s'han declarat objectors científics. Els ha inclinats a fer-ho l'observació terrible de veure Espanya en el segon lloc, després d'Estats Units, en inversions relatives a investigació i desenvolupament (I+D) militar, segons dades de l'OCDE (Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic). I els científics firmen un manifest denunciant la militarització de la investigació. Demanen que siguin transferits, de manera gradual, els recursos cap a programes amb finalitats socials i civils. Segons la Fundació per la Pau, les investigacions sanitàries rebran en el 2004 sis vegades menys diners que les militars. I el principal programa científic d'universitats i centres públics d'investigació rebrà tres vegades menys que la I+D militar. Na Fiona Campbelposa damunt la taula algunes informacions complementàries:

-Recullen firmes, des de l'any passat, més de 40 ONG's de per tot Espanya.

-Juntament amb la Fundació per la Pau, no?
-Efectivament. El 2003, els firmants eren devers un milenar, entre investigadors i metges, i actualment la xifra s'ha duplicat fins a 2.050.

-Pel que es veu, no volen veure's junyits al carro de la guerra.

-No ho volen gens i aquesta és la manera d'expressar el seu malestar. Pensa que dins Europa, Espanya ocupa un primer lloc en percentatge del PIB a I+D militar, part damunt dels països que vénen darrere: França, Suècia i Anglaterra.

-Idò no s'entén que encara diguin que Espanya necessita invertir més en defensa.

-Per al 2004 es destinen 1.373 milions d'euros a I+D militar. Aquesta quantitat és el 32% del total de 4.402 milions destinats a activitats militars. I cal tenir present que, només per al desenvolupament del famós avió EUROFIGHTER, es destinen 21'19 milions d'euros.

-El PP sofreix una síndrome de gran potència armamentística mundial i, com és natural, els científics no tenen aquesta dèria.

-Gens. Els firmants del manifest procedeixen de 64 organismes, entre els quals hi ha 43 universitats (5 d'estrangeres), 18 centres o instituts d'investigació i 3 departaments privats.

-A mi m'han dit que personalitats ben conegudes s'hi han adherit.

-És així. Donen suport a la protesta figures molt conegudes: el ginecòleg Santiago Dexeus; el catedràtic de Prehistòria i codirector d'Atapuerca Eudald Carbonel, que fou premi Príncep d'Astúries; el doctor en Ciències Físiques Pedro Arrojo; l'enginyer químic Carles Solà, i el bioquímic i exdirector de la UNESCO Federico Mayor Zaragoza.

-Si al que venim parlant hi afegeixes que un grup nombrós d'intel·lectuals han format l'Assemblea d'Intervenció Democràtica, denunciant que aquest govern ha representat una contrareforma democràtica, que afecta la llibertat i la igualtat, verificam de bell nou que la intelligentsia espanyola, de ciències i de lletres, continua situant-se a l'esquerra.

-Efectivament, aquesta assemblea, que es presentà alhora a Madrid i a Barcelona, s'inspira en els girotondi, contra Berlusconi. S'ha format amb catedràtics, escriptors, actors, cantants, arquitectes, etc.

-Ara al PP només li queda la Conferència Episcopal. Bisbes equilibristes.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris