bruma
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
13°

Crònica surrealista (Rigorosament verídica)

Dia 28 de gener, dimecres. Els coordinadors lingüístics dels centres de Mallorca i d'Eivissa, reunits en assemblea, decideixen redactar un manifest en contra de la política lingüística anunciada per la Conselleria d'Educació i Cultura. Una vegada redactat, acorden demanar hora al senyor Francesc Fiol per tal de lliurar-l'hi personalment, amb el benentès que si el dimecres, dia 11 de febrer, no han estat convocats per a celebrar la dita reunió, es presentaran en bloc a la Conselleria. Exactament a les 14.30 hores. Dia 29 de gener, dijous. Una representant dels coordinadors lingüístics dels centres de Mallorca i d'Eivissa es desplaça a la Conselleria, i sol·licita hora per entrevistar-se amb el senyor Conseller. Dies anteriors a l'11 de gener. Passen coses. En realitat passen coses rares i extraordinàries d'una gravetat màxima. Roseta Estaràs anuncia que la futura televisió balear parlarà la llengua que emprava en els seus versos Maria Aguiló (Tribulete cerca a totes les enciclopèdies l'exímia Maria, i únicament troba un tal Marià Aguiló. També mira d'entrevistar-se amb donya Rosa perquè li'n doni qualque referència, i no hi ha manera). Han passat més coses. Una: el Tribunal de Menors tafaneja a l'escola de Son Sardina per determinar si pot acusar el professorat de perversió mental. Dues: Marieta Salom opina que el mallorquí no és català i, de passada agrana cap a casa. Afirma que raoles de jonquillo com les que mengen a ca seva, enlloc.

Dia 11 de febrer, dimecres. La Conselleria no dóna senyals de vida fins a les 14 hores. És per comunicar als coordinadors que seran rebuts, mitja hora més tard, pel senyor Joan Jaume, Director General d'Administració Educativa. Tanmateix, la convocatòria arriba massa tard, i els coordinadors acudeixen a la Conselleria convençuts que seran rebuts pel Conseller. Naturalment, els rep el senyor Jaume, el qual els comunica que està disposat a escoltar-los. Els coordinadors li responen que fora romanços, que ells volen entrevistar-se amb el Conseller. Aleshores, el senyor Jaume els fa saber que a causa de les seves múltiples feines i a la infinitat de compromisos que ha d'atendre, etcètera, etcètera, etcètera, el Conseller no pot dedicar-los ni un segon. Això no obstant, poden comunicar-li a ell totes les coses que volien comunicar al senyor Fiol. Els coordinadors se'n tornen per on han vengut, i sol·liciten novament hora per veure el Conseller. A més a més, fan un advertiment: si no els rep abans del dimecres següent, dia 18, es presentaran a la conselleria a l'hora habitual. És a dir, a les 14.30.

Dies anteriors al 18 de febrer. La qüestió lingüística s'ha enverinat definitivament. Miquel Melià té damunt la taula més papers que un notari. Corregeix els exàmens dels aspirants al nivell C de català. Va per l'examen dos-cents cinquanta, i afortunadament per al país no disposa de temps per ficar cullerada en la disputa. El Conseller Fiol, tot i valorar la consistència de les intervencions de les senyores Estaràs i Salom, en el sentit que na Maria Aguiló feia unes poesies d'allò més fines i que per raoles, les raoles que mengen a casa de la candidata al Congrés dels Diputats, considera que ha de fer una declaració institucional. De manera que convoca una roda de premsa i repeteix allò que ja sabem. És a dir: «La novia de Reverte/ tiene un pañuelo/ con cuatro picadores/ Reverte enmedio». Així mateix afegeix: «Hi ha qualque pregunta a fer?» I no n'hi ha cap, amb la qual cosa el Conseller considera la polèmica sobre llengua i ensenyament tancada.

Dia 18 de febrer, dimecres. Els coordinadors lingüístics dels centres educatius de Mallorca i d'Eivissa es presenten a la seu de la Conselleria tal i com havien anunciat la setmana anterior. Aquesta vegada els dóna la benvinguda, de dret en dret, el senyor Sebastià Barceló, Cap de Gabinet. La conversa és la següent:

Cap de Gabinet.- El Conseller no vos pot rebre per una raó de pura agenda. Però el Director General d'Administració Educativa està disposat a rebre-us.

Portaveu coordinadors.- Fa dues vegades que demanam hora per ésser rebuts pel Conseller i sempre ens posau una excusa o l'altra...

Cap de Gabinet.- Bé, però això que li voleu comunicar, ho podeu comunicar al Director General d'Administració Educativa, que vos atendrà immediatament. Portaveu coordinadors.- De cap manera. Nosaltres hem demanat hora per entrevistar-nos amb el Conseller.

Cap de Gabinet.- Ja ho sé. Però el que podeu fer és entrevistar-vos amb el Director General d'Administració Educativa.

Portaveu coordinadors.- És dóna la casualitat que nosaltres volem parlar amb el Conseller. Al Director General d'Administració Educativa ja li férem saber que no volem parlar amb ell.

Cap de Gabinet.- D'acord. Però podríeu repensar-vos-ho. Ja vos he dit que el Director General d'Administració Educativa...

Portaveu coordinadors.-... Ens rebria ara mateix. Fatalment, nosaltres únicament volem parlar amb el Conseller.

Cap de Gabinet.- El senyor Conseller té una agenda tan plena..!

Un espontani.- Si els Joves de Mallorca per la Llengua han estats rebuts per ell, nosaltres, que representam cinquanta centres escolars, tenim dret, com a mínim, a ésser tractats amb la mateixa consideració.

Cap de Gabinet.- Sí, però és una qüestió d'agenda, compreneu?

Portaveu coordinadors.- Això no ha d'ésser problema. Que no ens pot rebre fins d'aquí dues setmanes? Molt bé! D'aquí dues setmanes serem aquí. Que serà d'aquí un mes? D'aquí dos...? No passa res. D'aquí dos mesos serem aquí. Volem, però, que se'ns doni dia i hora.

Cap de Gabinet.- Aleshores ja els avisarem.
Portaveu coordinadors.- Tenen de temps fins dimecres qui ve. Si no ho fan, ja ho sap, ens tornarem a veure.

NOTA: El serial no du camí d'acabar. Els que el vulguin seguir en directe poden acudir el pròxim dimecres, a les 14.30 hores, a la Conselleria d'Educació i Cultura, c/ Capità Salom, 29. Per llogar cadires, n'hi ha prou telefonant als números 17.65.00 o 17.72.48. Amb el prefix 971, naturalment. Si tenen cap problema, seran degudament atesos pel Director General d'Administració Educativa, sempre disposat a donar una mà en tot.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris