nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
12°

El pa calent de San'â'

El país, Iemen, en aquest cas, té moltíssims llocs on dirigir-hi la mirada escrutadora. El zoom personal pot apropar-se a tots els indrets possibles per captar els colors de la realitat i la vida: la via real de la gent, la que es troba tot just quan s'alça la capa de la nostra distància imposada per la por. Una vegada més sense sortir de San'â' es troba el color de la veritat. Així com es descobreix el plat que es triarà quan s'entra dins la cuina del restaurant iemenita, amb les grans peroles plenes de pasta bullida, xot o llegums diversos que porten el sabor del país.

Espectacle de perfum, color i sabor és aturar-se a un forn, allà on la gent fa cua per endur-se'n el pa acabat de coure. El jove treballador enforna la massa de pasta, que s'infla ràpidament fins a formar un volum, ple d'aire calent, a punt d'agafar el vol. Quan se'n tasta un bocí, és com si la gent i la terra donassin -que la donen- la seva millor part. Un es demana el perquè de la transcendència de les coses petites, i de la veritat de la quotidiana rutina de les més elementals necessitats de l'home. Un forn de pa només és un lloc on la gent freturosa s'hi atura dues o tres vegades al dia i, malgrat tot, és l'indret beneït de la vida. Del forn a la casa hi queda marcat un rastre de perfum que molt sovint camina al ritme freturós dels nins abraçats a la tebior del pa.

Totes aquestes voltes només volen donar testimoni de la terra i la gent estimada. Hi ha dies en què és un museu ple de testimonis del passat; altres és un paisatge que, com cap, aboca sobre un panorama que marca ja per sempre... Però a vegades basta un color, un perfum inesperat o el sabor d'un menjar desconegut, perquè es guardi dins la memòria tot un cúmul de sensacions. El compromís d'estimació a una terra. Hi ha dies en què les coses són així de senzilles: ara un forn de pa a San'â' és imatge viva de Iemen.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris