algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
19°

«Humilia verba sind nuntia pacis, et superba belli»

No cregueu, ciutadans de Mallorques, que al lloc on me trob no m'assabenti dels problemes del que fou el meu poble; ben al contrari, els seguesc amb interès i angoixa.

Me sorprèn molt l'enrenou respecte a les converses que ha tingut un tal Carod amb una mena d'heretges d'una secta que es diu ETA. Fa uns set-cents anys, vaig escriure un text que heu reproduït al sòcol del monument que m'aixecàreu al Passeig Sagrera, i me sembla molt d'aplicació en aquests moments: «Humilia verba sind nuntia pacis, et superba belli».

Com que darrerament sembla que els joves ja no estudien llatí, el traduiré: «Els mots humils anuncien la pau, i els superbs la guerra». El senyor Carod Rovira ha parlat amb humilitat amb els guerrers d'aquella secta i ha assolit la pau per al seu poble a canvi de res, perquè ell no té res per donar, ni doblers ni exèrcit; ni tan sols simpatia si no, a tot estirar, empatia, és a dir, capacitat per escoltar.

He sentit parlar l'arximandrita d'una altra secta, dita PP, el qual fa vuit anys que sols empra mots de supèrbia, i així no assolirà mai la pau. Me sorprèn que els seus fidels s'enfadin tant, just perquè un home ha provat de buscar la pau. Per què no proven ells també de parlar amb l'enemic? Si fins i tot el vostre rei ho va dir: «Parlant s'entenen».

És clar que per ventura el darrer que volen és entendre's i fer servir ETA com espantall per mantenir acollonit el seu ramat.

Pere Morey i Servera. Palma.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris