algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
15°

La presó i les falses promeses electorals

Quan la nova presó de Palma va entrar en funcionament, vaig escriure que el nou recinte, amb una cabuda de 1.085 interns, començava malament perquè els seus responsables sabien que aviat hi hauria sobreocupació. Per desgràcia el temps m'ha donat la raó, i ara mateix té 300 persones més de les que pot acollir, xifra que es va incrementant dia a dia.

Un altre punt que tocava eren les condicions de feina dels funcionaris i les dificultats que tenien per aconseguir uns plans de salut laboral dignes, un reconeixement a la seva tasca, o unes millores salarials. Això tampoc ha canviat, i s'ha arribat a coses tan absurdes com que alguns d'ells cobren un parell d'euros menys enguany que l'any anterior. Em consta que l'entrada de D. Miquel Ramis com a delegat del Govern va aixecar certes expectatives que, a l'hora de la veritat, no han estat més que promeses electorals per rapinyar un grapat de vots. Es veu que, a causa de la poca repercussió social que té el món penitenciari, no mereix l'atenció de determinats polítics, més preocupats per sortir a la foto i generar titulars de premsa buits de contingut.

El Sr. Ramis deu ser un d'aquests ja que, quan prengué possessió del seu càrrec, anuncià que el Govern central es comprometia a equiparar els sous dels funcionaris de l'administració perifèrica de Balears amb els dels de Canàries, mitjançant un complement d'insularitat. Fou el mateix Ramis qui convocà la reunió, i l'únic punt de l'ordre del dia era comunicar aquesta millora. Més tard i en plena campanya electoral per les autonòmiques, fou el Sr. Arenas, aleshores ministre d'Administracions Públiques, qui reiterava davant tots els mitjans de comunicació que aquesta equiparació salarial era una realitat. Passades les eleccions la cosa canvià, el delegat del Govern matisava que, de moment, només tindrien la millora Menorca i Eivissa i de manera progressiva. Però als Pressuposts Generals de l'Estat no hi apareixia cap modificació al respecte. Només el darrer dia de tramitació introduïren una esmena al Senat dient que s'habilitava el Govern per estudiar un augment per a Ceuta, Melilla i les Balears. És a dir, abans de les eleccions estaven disposats a donar-ho tot, després només Menorca i Eivissa, i finalment s'ha convertit en res. Mentrestant, davant les peticions de reunions, el delegat del Govern mirà a un altre costat. Li surt més rendible parlar de com ho fa de bé, de fer comèdia pels carrers, amb tota la premsa darrere, simulant que vol conèixer les zones conflictives de Palma... que preocupar-se d'una presó que té els reclusos més perillosos de l'Estat, que ja va néixer predestinada a la sobreocupació, amb una plantilla de funcionaris baix mínims, i amb manca de pressupost per arreglar les nombroses avaries i desperfectes a tan sols quatre anys d'entrar en funcionament. Per cert Sr. Ramis, li recoman la lectura del llibre d'incidències i veurà tota una sèrie de deficiències estructurals en el sistema elèctric, a les conduccions d'aigua, les goteres dels locutoris... Crec que seria de sentit comú que abans de posar en marxa lleis noves de judicis ràpids, revisassin d'adalt a baix el sistema penitenciari. És una necessitat social, perquè una cosa sense l'altra no té cap sentit. Si no hi ha res de nou, està prevista una nova reunió entre Delegació de Govern i els representants sindicals el proper 25 de febrer, que prometran ara a tres setmanes de les eleccions generals?

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris