algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín: 11°
14°

El castellà a l'Església

En eDiari de Balears de divendres passat es donava la notícia dels preparatius per a la cerimònia de presa de possessió del nou bisbe de Mallorca, monsenyor Murgui Soriano.

En aquesta cerimònia predominarà, pareix, el castellà, contra allò que estableix el Sínode Diocesà (98/99) en el punt 2.3.18.

Aquesta situació no és nova, lamentablement, en moltes parròquies i esglésies, sobretot de Palma, que tenen més de la meitat de misses i activitats en castellà. Els portaveus de l'Església, a la mateixa notícia, adverteixen que «no es treguin conclusions d'aquest fet» donant a entendre que el català de Mallorca continuarà sent, amb el nou bisbe, llengua oficial de l'Església de Mallorca. Aquesta és, a parer meu, la qüestió més delicada i més compromesa. Cal esperar que la «promesa» de mossèn Genovart es transformi en vertader compromís del nou bisbe. Aquest compromís serà l'única forma d'assegurar que la promesa de l'administrador diocesà es compleixi.

Crec que molts cristians practicants desitjam una feliç entrada del nou bisbe, el qual ve a Mallorca, segons afirma, disposat a realitzar la tasca evangèlica que se li ha confiat «amb ganes d'escoltar, aprendre i fer camí». També li desitjam tota mena d'encerts i d'iniciatives reeixides per una Església més activa i més propera als joves i al món d'avui. Així mateix volem que es mantingui, i fins i tot augmenti, la llarga tradició cultural i de suport a la nostra llengua que han donat insignes figures que formen part de la història comuna (mossèn Alcover i mossèn Costa i Llobera, entre d'altres).

Per tot això, deman al nou senyor bisbe que es faci seva aquesta història i aprofundeixi en la col·laboració de l'Església amb la normalització lingüística, és a dir, en l'estimació i ús de la nostra llengua, en la defensa d'una bona convivència i en la vertadera acollida que es mereixen tots els fidels nouvinguts i els immigrants.

Maria Gabriela Rigo i Vadell. Palma.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris