nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
11°

Modalitat vermelleta

Pensava l'altre dia en això de les modalitats tot just quan per la televisió mostraren un tall de veu del meu conseller i vostre l'Honorable Francesc Fiol, i vaig demanar-me si la que practica el conseller deu ser una de les modalitats que els professors hem d'ensenyar a les aules i no, -com diu el seu director general de parafernàlia lingüística amb un nul coneixement de causa perquè puc assegurar que l'afirmació és del tot inexacta, per no dir tendenciosa-, les formes pròpies del català central. Si és així, ja podem bé parar-li l'orella al senyor Fiol i demanar de passada al director general de la cosa nostrada si «desde luego» forma part d'aquestes modalitats en extinció contra les quals els professors de català sembla que, si hem de fer cas a les seves manifestacions, hem emprès una vil croada. Però no només caldrà parar l'orella al barbarisme en qüestió -que tal vegada d'ençà de la victòria del PP, que fan, diuen i executen el que el poble vol, l'han rehabilitat i elevat a la categoria de modalitat nostrada, el que fan les majories absolutes!- sinó també haurem d'ensenyar -no sé si vendrà explicitat al nou currículum de l'ESO-, per fer cas a les habilitats lingüístiques del Conseller, aquesta ela velaritzada tan característica en els seus discursos i que, mirau com són les coses fisonomitzen nostradament el barbarisme una cosa de no dir ja que ell pronuncia «desde uego».

Supòs que un Cd multimèdia on tengués enregistrada -i si voleu amplificada- la famosa intervenció de les sis mesures suposadament en defensa de la llengua i tota la literatura oral que, al voltant d'aquest tema, s'ha generat aquests dies des de la Conselleria seria un materia curricular de primera magnitud -estaria d'entrada ben autoritzat car no podria ser acusat de continguts catalanistes, en els termes que ells l'entenen- per poder dur a terme els currículums -supòs que nous- que han publicat a la plana WEB de la Conselleria. Seran d'una gran utilitat, per exemple, per explicar un apartat que es titula «substitució lingüística» ja que els alumnes, -recordem que són de quart d'ESO, per tant aptes per tenir el certificat C de la JAC i afegiguem que seran de la fornada LOCE on, segons el PP, tots hi arribaran amb els ulls ben espolsats i molt ben preparats, el seu sistema és infalible i no condueix al fracàs escolar -amb esperit crític podran copsar que les mesures que emprèn el PP van encaminades a accelerar la substitució lingüística. En canvi, per a l'epígraf destinat als processos de normalització lingüística haurem de fer servir abstraccions.

A més, document curricular en mà i document multimèdia a través del DVD, es podran treballar perfectament -no sé si la LOCE els avorreix o els aboleix- una multitud de conceptes dits transversals, entre els quals i per dir-ho de forma tan entenedora com políticament incorrecta, haurem de destacar la hipocresia o la vacuïtat verbal dels dirigents polítics, ja que per una banda molt de parlar de modalitats però en cap moment es fa una menció específica, en el tema de la «variació geogràfica», a les varietats com el pollencí, el sineuer, el felanitxer, el llosetí, etc. És a dir, per una banda el professorat haurà d'ensenyar allò de vailet/noi/xiquet/al·lot i en canvi no podrà esplaiar-se en els xítxeros, els pitxos, els estiragassons, els pèsols de bullir o els de bajoca bona. I si a més, el tema es fa mínimament bé, els alumnes amb esperit crític podran adonar-se que a Menorca i a Eivissa l'aigua i el vi se la beuen en gots i no en tassons, amb la qual cosa els faran trontollar les neurones per discernir si aquestes són modalitats nostres o principatines, si són pròpies o manllevades.

No seguiré per aquest camí, que es faria inacabable i avorrit, però sí que voldria concloure, ja que parlam del conseller, amb un pensament obert perquè hi puguem reflexionar tots. Va dir el sr. Fiol que el departament de català de la Universitat de les Illes Balears era el més poc indicat per fer comentaris sobre si una mesura és legal o no; segurament té una bona part de raó, si més no teòrica, però també en lògica consonància amb aquesta frase, aquest departament, especialment la secció destinada a la sociolingüística, hauria de ser la més indicada per assenyalar les polítiques lingüístiques derivades de fenòmens tan curriculars com «les llengües en contacte», «procés de normalització i substitució lingüístiques», «situació sociolingüística actual» i per tant, un bon conseller si no ho vol ser de substitució lingüística hauria de fer cas als sabers científics d'un departament universitari especialista en la matèria a l'hora d'adoptar segons quines mesures. Però es veu que en Fiol és bo per receptar i poc donat al prendre.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris