cielo claro
  • Màx: 16°
  • Mín:
14°

L'Escola Mata de Jonc aprèn i ensenya en català

Davant les declaracions que part de l'administració educativa s'han emès aquestes darreres setmanes, el claustre de professorat de l'Escola Mata de Jonc, reunit en sessió extraordinària dia 10 de febrer de 2004, acorda per unanimitat fer la següent declaració:

1- Els centres hem anat fent l'ensenyament en català i elaborant els PEC (projecte educatiu de centre) i els Projectes Lingüístics amb la comunitat educativa en virtut de l'autonomia pedagògica, organitzativa i de gestió, reconeguda també en la LOCE.

2- Les mesures anunciades (de moment només com a declaració d'intencions) pel conseller d'Educació Francesc Fiol entorn a l'ensenyament del català han produït la crispació dins la comunitat educativa quan el model educatiu vigent encara, un model eficaç en aquests aspectes, no genera cap tipus de conflictivitat.

3- Estam convençuts, i els resultats d'una experiència de molts d'anys i de gairebé tots els centres així ho avalen, que només es garanteix la competència real de l'alumnat en les dues llengües oficials treballant en la línia d'una llengua vehicular pròpia, la de la llengua catalana. Milers d'alumnes fills d'aquesta tasca s'han incorporat ja al món universitari i laboral amb tots els avantatges que suposa el domini efectiu de les dues llengües.

4- No entenem l'èmfasi que posa el Govern en la promoció i coneixement de les varietats dialectals pròpies, quan és una tasca que s'ha fet des del primer moment que es va introduir el català en els centres docents. En tot cas, per fer efectiva la nostra feina en aquest sentit, és precisament aquest Govern el que s'ha de preocupar de garantir l'ús social de la nostra llengua a tots els àmbits, entre els quals els mitjans de comunicació (premsa, ràdio, televisió) juguen un paper destacat.

5- Rebutjam qualsevol mesura que pugui produir de facto la segregació d'algun tipus d'alumnat castellanoparlant o immigrant, ja sigui en classes o centres distints, per motius de llengua i cultura. Això els privaria del dret inviolable a la integració cultural i lingüística que els dóna la possibilitat de ser vertaders ciutadans de les Illes Balears a tots els efectes.

6- Així mateix, estam profundament preocupats per la pèrdua de competències del Consell Escolar establerta en la LOCE, quan aquest mateix Consell Escolar és el màxim exponent d'una cultura democràtica i participativa.

7- Volem donar suport a totes les iniciatives ja expressades per gran quantitat de col·lectius i particulars en defensa de la Llengua Catalana i de la nostra Cultura, però també per un ensenyament digne, modern, integrador, participatiu, intercultural, basat en els valors de la democràcia i del diàleg, que no relegui les àrees d'expressió plàstica i musical ni cap altra a una segona categoria, i que formi, en definitiva, ciutadans i ciutadanes complets i capaços d'integrar-se amb garanties a la societat del segle XXI.

Claustre de l'Escola Mata de Jonc.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris