algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
15°

Demà, tots a la manifestació

Llevau-vos la peresa. Per passar els capvespres del dissabte davant la televisió, teniu tota la vida. A més, encara no podem gaudir de les produccions de Hollywood doblades a la pintoresca parla de Rosa Estaràs. Ells no en tenen, de peresa: n'hi deu haver que no dormen, pensant els subterfugis legals per on encolomar unes quantes tones més de ciment. La darrera ha estat a la Colònia de Sant Jordi, Artà: rectifiquen una mica el traçat d'una perpendicular i ens apareixen vuit-centes places.

Llevau-vos la resignació, llevau-vos el «tanmateix no ens escoltaran», llevau-vos el «tanmateix faran el que voldran». Potser sí, que acabaran perpretant estralls del tamany de l'autovia Inca-Manacor, però una possibilitat sobre cent d'evitar-ho justifica la passejada. Potser guanyarem alguna ànima. Potser a la manifestació no n'hi haurà cap ni un dels seus, com va dir en frase immortal el patriarca Biel, però no perdem l'esperança que n'hi hagi tres o quatre dels seus que, des de casa seva i sentint les nostres proclames, sentin el corcó del penediment o facin el definitiu propòsit d'esmena.

Llevau-vos la impotència. Ni sa Dragonera, ni es Trenc, ni tants d'altres racons serien el que són sense l'esforç de la bona gent de sortir de tant en tant al carrer en grups de mil, de deu mil o de trenta mil. I feis que l'optimisme de la voluntat venci sobre el pessimisme de la raó: tot posa llavors, tot fa fonaments, i potser la nostra ingènua insistència a l'hora de demanar seny als que no en tenen serveixi per fer avançar una mica, qui sap a quin termini, la causa de la defensa de la Terra. Potser també, aquests dies que l'Iraq es dessagna, hem d'esperar que els crits contra la guerra d'ara fa un any siguin peces d'algun edifici de pau del futur.

Els més grans, llevau-vos la idea que ja no teniu edat, per això. ¿No comentàveu l'altre dia que havia arribat l'hora d'apuntar-se a un club de la tercera edat, que surten tant, i van a ballar, i fan viatges, i s'ho passen tan bé? Doncs començau per una manifestació: fareu exercici, riureu, fareu vida social. Si vàreu sere un jove o una jove de revoltes, reviureu els anys daurats. Si més aviat heu cedit sempre a la dolça temptació del conformisme, expiareu una mica les vostres culpes.

Els més joves, llevau-vos la idea que encara no teniu edat, per això. És cert que entre els col·legues de l'institut no està gaire ben vist això de fer coses tan típiques del professor de socials o de la professora de català. Però, per una vegada, podeu deixar de fer coses típiques d'adolescents de telesèries barates. Sereu vosaltres, al cap i a la fi, els que haureu de viure més anys en una Mallorca amb més metres quadrats d'aparcaments de centres comercials que de pinar o d'alzinar. I no em contesteu que els centres comercials us agraden molt, que no em fareu creure que no us queden alguns grams d'intel·ligència i de sensibilitat. Llevau-vos la por de les multes. Per parlar pel mòbil mentre conduïu no en teniu, veritat? A més, no podran posar-nos quaranta mil multes, encara que prou que els agradaria: després la presidenta cridaria els pares dels menors d'edat i diria, tota comprensiva, que són coses de jovenalla mal aconsellada. I si ens la posen, a treure pit: l'emmarcarem i la penjarem a la saleta d'estar, en lloc del diploma del curs d'anglès, i serà un emblema de l'orgull de qui va tenir la dignitat de dir que, com a mínim, no faran la destrossa amb el seu consentiment.

Llevau-vos les teranyines. Llevau-vos la rampa. Llevau-vos anys. Llevau-vos pardaleria. Demà, a les sis del capvespre, veniu a la plaça d'Espanya a manifestar-vos contra la destrucció de Mallorca.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris