algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín: 11°
14°

L'enquesta i el sentit comú

El 58,4% de ciutadans de les Illes Balears estan d'acord amb les mesures lingüístiques anunciades pel Govern de la Comunitat. Si el Govern reacciona com si ja tengués la Seu plena d'ous, amb satisfacció, estant tranquils i pensant que es troben en el bon camí, serà que demostren una incompetència total a l'hora de governar i un desconeixement greu de la situació de la llengua catalana en aquesta terra. El resultat d'aquesta enquesta, que ja l'haurien d'haver conegut abans de fer-la i que solament l'han feta amb la intenció de demostrar (equivocadament) que tenen raó, és un greu senyal d'alarma que els hauria de fer posar en marxa tots els dispositius de què disposen perquè en un futur no gaire llunyà, uns resultats com aquests no es repetissin, sinó que fossin tot el contrari. Aquesta enquesta no significa res més que la necessitat urgent de fer marxa enrere, de suprimir totes les seves intencions errades en matèria lingüística i de posar-se a fer allò que correspon a qui ha estat elegit per governar.

A qualsevol persona que hagi de governar un país se li suposa que gaudeix d'una bona dosi de sentit comú, i el sentit comú fa que es prenguin decisions i es facin propostes sensates. És que si el 58,4% de la població volgués que la velocitat màxima de circulació per carretera fos de 140 quilòmetres per hora, la de les autopistes, de 180, i la de les ciutats, de 80, un govern sensat posaria en marxa aquestes mesures? És que si el 58,4% de la població decideix que el Govern ha de posar 40 dies de festa anuals, a més dels caps de setmana i les vacances corresponents, un govern sensat prendrà aquesta decisió? És que si el 58,4% de la població considera que el sou mínim de qualsevol treballador ha de ser de 1.200 euros mensuals, un govern sensat decretarà aquesta proposta? (Ah, i els doblers hi són). És que si el 58,4% dels alumnes decideix que a l'escola no s'han d'ensenyar ciències naturals, perquè això ja ho aprendran en contacte amb la natura, un govern sensat ho duria endavant? Ah, diran, és que aquestes preguntes ni s'han de fer, perquè ja es coneix el resultat abans de demanar-les, i a més s'ha de fer saber el preu que se n'hauria de pagar i les conseqüències, etc., etc., etc. Igualment no s'hauria d'haver fet la pregunta que es va fer, ja que si se segueix el dictat de l'enquesta i es posen en marxa les mesures en matèria lingüística conegudes, el preu és incalculable i el mal serà irreversible.

Per què afirm que ja es coneixien els resultats de l'enquesta prèviament? Perquè és molt senzill i bastaria que els governants, que ho haurien d'esser de tota la població, tenguessin dos dits de sentint comú i sabessin que si a tota la població que ha vengut a viure aquí procedent d'altres llocs i que parlen més de 100 llengües maternes i paternes diferents, se'ls demana quan arriben o en qualsevol moment si no s'han integrat, a veure si creuen que s'ha de salvar i potenciar la llengua pròpia d'aquesta terra, i que això suposa que han d'aprendre dues llengües més, la castellana perquè la necessitaran i la catalana, per salvar el patrimoni cultural, és clar que decidiran no aprendre tant. Triaran que només volen els nous coneixements lingüístics estrictament necessaris. Per altra banda, molts de ciutadans de les Illes Balears de sempre, o d'unes quantes generacions, que han sofert una persecució durant quasi 300 anys (els qui la neguen és perquè no volen haver de rendir-se davant la lògica i el sentit comú) contra l'ús de la llengua, humiliacions, vexacions i càstigs si la utilitzaven, de tal manera que o l'han arribada a abandonar o han procurat que l'abandonassin els seus descendents (casos n'hi ha a balquena), i una part estimable n'ha reduït les funcions fins a usar-la només en privat (que no vol dir en la intimitat); doncs, aquesta gent ha decidit que li basta amb una llengua important a l'escola, i l'altra ja la practicaran a casa.

És per això que un govern que no vulgui seguir essent còmplice de tots aquells que la història assenyalarà com a lingüicides i culturicides, no faria aquesta pregunta i si la fes, i obtengués aquest resultat, actuaria amb sentit comú i prendria dues decisions:

Una seria posar en marxa totes les mesures que fessin falta perquè la llengua pròpia d'aquesta terra esdevingués necessària per a tots els ciutadans que sempre han viscut aquí i tots els que han decidit viure-hi, i, per tant, tota la població veuria clar que és imprescindible el seu coneixement i aprenentatge, i a més, estaria orgullosa d'usar-la.

L'altra seria complir amb el deure de compensar els 300 anys de persecució, amb la màxima protecció i promoció d'aquesta llengua nostra, la llengua catalana, perquè d'aquí a 10, 20 o 30 anys, i si és necessari d'aquí a 300 anys, ja tots els habitants de les Illes Balears estiguessin orgullosos de la seva llengua i de la seva cultura i l'aprenguessin i la usassin com s'aprèn i s'usa una llengua a qualsevol part del món que té governs que tenen un poquet de sentit comú.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris