nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
14°

Una letona per defensar la llengua?

Els membres de la Comissió Europea són, en el millor del casos, unes figures molt distants, conegudes gairebé només als seus països d'origen. Molt del que anuncien davant la premsa és sobre qüestions de reglamentació i estadístiques que no ens capgiren la vida. Tant és així que acceptam que no és compatible ser carismàtic i comissari al mateix temps. Però ara pareix que tot s'ha de complicar una mica més. A partir del mes de maig seran trenta comissaris, deu dels quals seran dels estats de l'Est. Si ja hi havia moltes cares que no coneixíem, ara n'hi haurà un grapat més. Aquesta setmana s'han anunciat els noms dels qui seran els deu comissaris nous, un per cada Estat entrant. Si se'ls pot caracteritzar gens com a grup, els nous comissaris són sobretot economistes. Tots han estat com a mínim ministres als seus països respectius. Un, Siim Kallas d'Estònia, també n'ha estat primer ministre. Són en la seva majoria anglòfons, ja que molts n'han estudiat o n'han impartit classe al Regne Unit o als Estats Units. Sis dels deu provenen de governs d'esquerres. Aquesta setmana els han assignat un despatx a l'eurocapital i han comencat la tasca de seguir de prop la feina d'un dels comissaris antics per aprendre com funciona el sistema de Brussel·les.

Participen en les reunions com els titulars antics, només que no tenen vot quan es tracta de prendre cap decisió. Tots són ja prou experts en assumptes europeus. Només hi ha dues possibles excepcions: el geòleg i antic ministre de Medi Ambient de la Repúbica Txeca, Milos Kuzvart, i la historiadora d'art i antiga ministra d'Exteriors de Letònia, Sandra Kalnieta. Kuzvart no se sap encara a quina àrea el podrien assignar.

Kalnieta ja ha començat a treballar discretament amb la comissària per a l'Educació i la Cultura, Viviane Reding. És a dir, potser la comissària letona serà l'encarregada a Europa de les llengües minoritzades.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris