muy nuboso
  • Màx: 11°
  • Mín:

Els radicals

Sembla que el Govern de les Illes Balears comença a adonar-se que ha anat massa enfora en els seus atacs al professorat i a la llengua catalana. Hi ha signes que evidencien aquest fet. Supòs que els estrategs del Partit Popular se pensaven que tot serien flors i violes, que bastava explicar que tot ho feien en nom de la llibertat perquè tothom callàs i sotjàs sense dir ni pruna. Estaven convençuts que podien trepitjar impunement la llengua dels seus ciutadans i menystenir tot un sector professional sense que passàs absolutament res.

Però la societat ha reaccionat amb fermesa, d'una forma tranquil·la, però alhora contundent. De res no els han servit els intents de fer creure a l'opinió pública que els qui s'oposen a les seves pretensions només són quatre radicals. Els fets són caparruts: cada dia surten a la premsa manifests de distints centres educatius que critiquen les mesures que s'han anunciat, els costa trobar professors de català que els corregesquin els exàmens de la junta avaluadora, el seu soci, UM els comença a fer contrari, se constitueix l'Assemblea per la llengua i la sala de «Sa Nostra» queda petita davant l'allau d'assistents, l'OCB convoca una concentració en divendres a vespre i hi acudeix un fotimer de gent que els demana que rectifiquin, els tribunals anul·len el decret d'exempció de català als funcionaris de més de cinquanta anys...

És evident que els comptes els han sortit errats, que les eleccions són just a su aquí i que l'únic resultat del seu radicalisme ha estat la mobilització de molta de gent que feia anys i panys que no se movia per res. Persones d'ideologia esquerrana o nacionalista, o ambdues a la vegada que, per desacords amb alguna de les actuacions de les formacions polítiques d'aquests àmbits ideològics, les darreres convocatòries electorals havien quedat a casa seva aquest pic aniran a votar. Per molt malament que els caigui tal o tal altre líder polític, o per molt que desaprovin tal o qual fet d'aquell partit que abans votaven, han vist ben clar que el Partit Popular és molt pitjor.

La humilitat no és una de les seves virtuts, així que no ho reconeixen obertament, ni ho reconeixeran ni rectificaran, però sí que proven de calmar un poc els ànims de la gent. Ara anuncien que la televisió ja no serà del tot bilingüe, sinó que tendrà dos canals, un de bilingüe i l'altre tot en català. Per si de cas, emperò, vista l'oposició d'Unió Mallorquina, els vots de la qual no són gens necessaris per tirar-ho endavant, tot s'ha de dir, ho aturaran fins en haver passat les eleccions de març. Justament ara decideixen apujar els sous als mestres i professors de l'ensenyament concertat, per veure si d'aquesta manera divideixen el sector educatiu i aconsegueixen que aquests centres els facin costat o, almanco no piulin. El conseller Fiol es posa a la defensiva i assegura que l'Institut d'Estudis Baleàrics no tendrà competències normatives quant a la llengua catalana, sinó que només elaborarà material didàctic complementari, ni tan sols farà llibres de text... Tot per mirar d'espolsar-se la imatge de radicals que s'escampa entre els ciutadans, molts dels quals comencen a percebre que el radical no és aquell a qui li pengen l'etiqueta de radical, sinó qui actua com a tal. El mal, tamamteix, ja està fet. El març ja és aquí, i si no anuncien una rectificació general de la seva política lingüística tanmateix no aconseguiran passar per moderats davant l'opinió pública.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris