algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 12°
21°

Governs que no saben dialogar

Són massa vegades que passa el mateix. Cada vegada que hi ha eleccions a Rússia, poques setmanes abans del vot, exploten bombes per Moscou que deixen desenes de morts i asseguren el que se suposa els qui han organitzat l'atac no volien: la reelecció de Vladimir Putin a la presidència. A la tardor del 1999, just abans de les eleccions, hi va haver dos atemptats a blocs de pisos de Moscou que varen deixar devers tres-cents morts. Mai no s'ha aclarit qui varen ser els que els organitzaren. Hi ha hagut el segrest del públic a un teatre a Moscou, un altre cas inexplicat en què camions plens de terroristes vestits de soldat aconseguiren passar tota una sèrie de controls que s'havien muntat per protegir la capital.

En el cas del darrer atemptat, la del Metro, les incògnites s'han resolt amb rapidesa, segons la versió oficial. Durant les primeres sis hores després de l'explosió no es parlà dels txetxens. Però no va durar. El capvespre del mateix dia ja circulaven versions semioficials que indicaven que els txetxens hi eren darrere. La indignació i la por que ha causat aquest atac entre els moscovites és molt gran, segons diuen. Amb una indicació de qui eren els responsables, aquesta reacció ja es dirigia contra ells, els txetxens, en lloc d'anar dirigida contra el govern i el president Putin. La resposta de Putin ha estat donar la culpa als seus enemics de sempre, el separatistes txetxens, musulmans, terroristes, amics d'al Qaida. I potser han estat ells, però Putin ha dit més. Prometia als seus votants que els responsables seran liquidats. Fins i tot Bush no ha emprat paraules tan directes en els seus moments més encesos, parlant de Bin Laden. Putin no ha limitat la seva amenaça. Els txetxens es poden preparar.

Tot això subratlla una vegada més la incapacitat d'alguns governs per obrir i mantenir un diàleg amb els ciutadans. Indica la dificultat que tenen els governs per atreure el millor personal per cumplir aquesta feina, que ben mirat és de les més importants que pot tenir un govern i una de les poques que poden fomentar la convivència. Putin mostra la seva incapacitat per a la feina que fa quan emet aquestes amenaces.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris