algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

El mosaic de la dreta europea

José María Aznar ha estat a Brussel·les aquesta setmana, per acomiadar-

se dels companys de la dreta europea i per defensar la seva versió del futur d'Europa. El Partit Popular Europeu, que aglomera 65 partits distints, celebrava un congrés per preparar les eleccions europees del 13 de juny. Els delegats que han pensat en un possible paper en el futur d'Europa, com potser ha fet Aznar, han de saber deixar la marca en el seu partit més enllà de la capital. Han de saber impressionar els 700 delegats que es reunien a Brussel·les. Aznar no era l'únic que cercava ser fotografiat i escoltat. Mitja dotzena de líders europeus estan pensant en la jubilació i es consideren dignes d'un càrrec internacional. El PPE és una bona plataforma des d'on llançar-se.

És el que més s'assembla a un partit polític paneuropeu. I amb una nova constitució agrupacions com aquesta tendran un paper important en el nomenament de càrrecs com el de president de la Comissió Europea. Però la cua de candidats era llarga al pòdium. De fet, en aquesta reunió, i en part gràcies a Aznar, res no ha servit per amagar les greus diferències entre els membres del PPE de distints països. S'havien reunit per parlar de com fer-se costat i presentar un missatge únic, i el que més ha destacat és les diferències entre els distints partits.

El PPE compta amb moltes cares conegudes a la foto de família: a més d'Aznar hi ha Silvio Berlusconi d'Itàlia, Jean-Pierre Raffarin de França, Jan Peter Balkenende d'Holanda i José Manuel Durao Barroso de Portugal, entre d'altres. Però la dreta europea, quan se'ls mira en conjunt, manquen d'identitat comuna. Manquen de projecte d'Europa unificat. La causa del fracàs del PPE és que per guanyar pes i ser el partit més gran del parlament europeu han acceptat membres de la dreta més liberal fins als euroescèptics més extremistes. La dissonància, si no posen ordre, serà més evident després de les eleccions europees, quan també hi tenguin veu els de la dreta de l'est europeu.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris