algo de nubes
  • Màx: 14°
  • Mín:

San'â' de petits carrers

Apareixen imatges de la vella San'â' estimada, la capital de Iemen amb barris àrab, turc i jueu. Situada per sobre dels 2.000 metres, l'aire transparent de la ciutat emmurallada guarda totes les sorpreses possibles. Potser el carrer ple de gent, amb els colors dels vestits en moviment, aportarà la vida de cada dia. També els alts edificis i les finestres amb gelosies i sanefes de calç i fang donen una especial intimitat a les llars.

Quan el panorama tomba cap a una vida senzilla, allà on els oficis de sempre s'omplen amb les músiques del treball de l'entorn més proper, es veuen ferrers utilitzant manxes i encruies que resisteixen el pas d'un temps de centenars d'anys. O l'home a la boca del forn que escup flames vives, mentre ell hi fica pilots de pasta per a treure'n el pa cuit i ben calent que la gent es pren de les mans. Dues cases més avall un home i el seu fill van posant senalles d'una mena d'olivó dins la tremutja perquè la pedra del rutló, que fa rodar un camell amb cucales, en tregui tot l'oli possible. Un calendari antic i una bombeta plena de teranyines és tota la modernitat que es veu dins l'aire greixós del local. Segurament ho deuen tenir molt millor -més net i més descansat, almenys- els dos homes que venen atuells de fang. Malgrat que es tracta de coses de fabricació molt recent, la seva superfície vermellosa i algunes pinzellades obscures enriqueixen el recipient que irremeiablement anirà a parar sobre un foc domèstic atiat per cuinar els àpats de la família.

L'emoció iemenita, amb San'â' al capdavant, es troba trescant els carrers, compartint pa i cullerades de llentilles amb els amics o amb qui estiguen a la vora de la nostra taula. O mastegar qat dins les sales encoixinades. La persona que un dia entri a Iemen, ho ha de fer amb la seguretat que en sortirà tocat per l'emoció d'un viatge, d'experiències i de moments vibrants que, com els tatuatges ben fets, mai no s'arriben a esborrar del tot.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris