muy nuboso
  • Màx: 15°
  • Mín:
14°

En favor de la llengua de Mallorca

L'Agrupació Cultural de Porreres és una entitat que es va fundar l'any 1971, en plena dictadura franquista, és a dir, que fa 33 anys que treballa per a la divulgació i la promoció de la cultura en el poble. Entre els seus principis fundacionals, entre d'altres, hi ha la defensa i la promoció de la cultura de les Illes Balears i la potenciació de l'ús normal de la nostra llengua, el català.

En aquests moments, observam amb molta preocupació les darreres mesures que ha pres el PP, des del Govern balear, en matèria de política lingüística: rebaixa del nivell de coneixements de llengua catalana per ser funcionari de la comunitat autònoma; tancament de Somràdio; retallada dels pressuposts destinats a política lingüística; llevar autoritat científica a la UIB. També és preocupant que s'equipari el nivell C de la Junta Avaluadora de Català (JAC) amb el nivell de 4t d'ESO, quan està demostrat, per estudis de la mateixa Conselleria d'Educació, que només els millors alumnes de segon de batxiller arriben a un nivell adequat. Això perjudica tots els llicenciats o diplomats que han fet els tres anys de reciclatge de català i tenen el nivell C o tots els ciutadans que han fet l'esforç d'anar a classes i preparar-se per als exàmens de la JAC.

I la mesura més greu, que pot afectar profundament la nostra societat, és permetre que els infants no aprenguin a llegir i escriure en la nostra llengua, tal com s'ha fet fins ara. Tots els infants que viuen a Porreres l'han apresa perfectament, i també el castellà, sense cap problema de convivència, al contrari, ha estat un enriquiment per a tots. Aquests mesura la miram amb preocupació des de l'Agrupació Cultural de Porreres, perquè, com en molts d'altres municipis de Mallorca, els últims anys ha viscut un creixement demogràfic important, fruit de la immigració: han arribat peninsulars, marroquins, alemanys, romanesos, etc. A Porreres no és d'ara, però, que tenim gent que ha vingut de fora, fa molts d'anys, que tenim la sort de conviure amb els primers peninsular que arribaren a Mallorca, que s'han pogut integrar perfectament. Ara són uns porrerencs més, gràcies a la primera eina d'integació que tenim: la llengua. A Porreres no hi ha forasters, és porrerenc qui ha volgut ser-ho, qui ha volgut xerrar en mallorquí i participar en la vida del poble. I a l'Agrupació Cultural de Porreres creim que és una irresponsabilitat dels polítics permetre que tota aquesta gent que ha vingut a Porreres a cercar una vida millor per als seus fills no tengui les mateixes oportunitats, i que quedin marcats com a diferents o desiguals, perquè no han tingut accés al coneixement de la llengua que parla. A Porreres no volem que hi hagi gent que s'hi senti forastera, tots som porrerenques i porrerencs.

Joana Mora Cerdà. Presidenta de l'Agrupació Cultural de Porreres.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris