nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:

Pedregar-se les pròpies teulades

Quan una persona perjudica els seus interessos en bon mallorquí deim que se pedrega les seves pròpies teulades. Generalment qui es pedrega les seves pòpies teulades no ho fa deliberadament. De vegades és per ignorància, altres per beneiteria, altres perquè s'ha deixat engatussar per qualcú en qui confiava i altres perquè se'n pugui beneficiar algú a qui s'estima.

Uns dels qui darrerament se dediquen a pedregar-se les pròpies teulades són els membres del Govern de les Illes Balears. Això, és clar, en el benentès que considerin que les seves pròpies teulades són els interessos de tots els balears.

És evident que el Govern sap que la principal font d'ingressos de les nostres illes és el món del turisme i també sap que un dels aspectes més valorats a l'hora de decidir la destinació vacacional és el paisatge natural que hom trobarà al lloc que visiti. I aquest és el motiu pel qual les campanyes de promoció turística solen incloure imatges de paisatges naturals de gran valor estètic, juntament amb altres que donin a conèixer l'entorn humà i el patrimoni artístic i cultural del país que vol captar l'atenció del turista potencial. Les campanyes del Govern de les Illes Balears no en són cap excepció. A les fires turístiques, a la seva pàgina web i als anuncis televisius que ha promogut, gairebé sempre hi ha inclòs alguna d'aquestes imatges.

Però resulta que algunes de les fotografies que s'han emprat per il·lustrar catàlegs turístics i campanyes publicitàries de fa uns quants anys avui en dia ja no es podrien realitzar, ja que les vistes fantàstiques que servien de reclam als futurs visitants ara estan tapades per construccions de gust més que dubtós.

I podria ser que d'aquí a un parell d'anys més es repetís la malifeta. La desprotecció de molts d'indrets que s'han tret defora dels parcs naturals de la Península de Llevant i Cala d'Hort i la possibilitat d'edificar a zones d'Eivissa que fins fa poc eren inedificables, són dues mostres que això és possible i fins i tot probable.

El que jo em deman és com és possible que es pedreguin les pròpies teulades d'aquesta manera? Ignoren les conseqüències negatives que poden tenir els seus actes no només sobre el medi ambient, sinó també sobre les sopes dels mallorquins, menorquins, eivissencs i formenterencs? Són beneits? S'han deixat prendre el pèl per qualcú més viu que ells? Ho fan per amor als països de la competència, tal vegada els del nord d'Àfrica que les passen tan magres? Crec que la resposta a totes les preguntes anteriors és un no ben rotund, per la qual cosa no em queda més remei que pensar que el que falla del meu raonament és la hipòtesi de la qual he partit: que els membres del Govern consideren com les seves pròpies teulades els interessos de tots els ciutadans de les Illes Balears. Un il·lustre científic deia que la realitat és allò que queda quan s'ha descartat tot el que és impossible, per improbable que sembli.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris