algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
14°

Desacord amb la política lingüística del Govern balear

El col·legi públic Son Juny de Sant Joan és l'única escola d'educació infantil i primària del nostre poble. Els infants són majoritàriament catalanoparlants i tenim un projecte lingüístic que estableix l'ensenyament en català des de l'inici de l'escolarització, als 3 anys.

Els darrers anys, com en molts d'indrets, han arribat famílies de nacionalitats molt diverses: magribins, alemanys, sud-americans... Ha estat una situació que no ha afectat gaire el projecte educatiu, ja que hem pogut constatar que aquests infants s'integraven ràpidament en la parla, en la relació amb els companys, en la participació en les festes del poble... Això s'ha pogut aconseguir gràcies al fet que l'inici de l'escolarització ha estat des del primer moment en català, amb el suport de mestres d'educació compensatòria en el cas d'iniciar l'escolarització després d'educació infantil.

És per això que volem manifestar el nostre profund desacord amb les mesures que impulsa el Govern balear respecte de la llengua i especialment la que es refereix a l'aprenentatge de la lectoescriptura en la llengua que desitgin els pares: això conduirà inexorablement a l'existència de dos grups, seguint aprenentatges diferents i amb el risc que el dia de demà es converteixin en dues comunitats separades.

A més, amb l'excusa de respectar els seus drets, a la llarga aquests actuaran en contra seva, ja que no disposaran del principal instrument d'integració en la nova comunitat, que és la llengua. A part, també serà impossible aconseguir l'objectiu que marca la llei respecte del domini de les dues llengües, no per part dels catalanoparlants, que el compleixen de sobra, sinó per part dels castellanoparlants, a causa de l'absència d'estímuls i situacions de comunicació en català en el seu àmbit de relació fora de l'escola.

El Govern balear, atesa la situació d'emergència que viu la nostra llengua, hauria d'adoptar mesures en sentit contrari de les que vol aplicar, no posant entrebancs a l'escola per continuar treballant per la integració dels nouvinguts, afavorint el prestigi social de la nostra llengua per animar els joves a utilitzar-la... i no desfer la feina feta fins ara amb molt d'esforç, simplement per treure uns rèdits electorals, enganant a la llarga els qui voldrien integrar-se plenament a la nostra terra.

Consell Escolar i Claustre del col·legi públic Son Juny de Sant Joan (Mallorca).

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris