cielo claro
  • Màx: 26°
  • Mín: 25°
24°

La veu de Balears a Madrid

L'any 2001, la nostra Comunitat Autònoma va aprovar definitivament el PDS Energètic de Balears. A la fi es consensuava i decidia la planificació energètica de les Illes, que incloïa l'ús del gas natural com a nou combustible per tal d'assegurar l'abastament elèctric i el gasoducte com a infraestructura de transport. Però la planificació energètica que es decidia de manera legítima a les Illes no agradava al Govern central. Entrebancs, dificultats, endarreriments... el resultat final és que el 2004 encara no tenim ni gasoducte ni gas natural i, a més, es parla d'una nova central energètica, de futures connexions per cable elèctric i de dates que van molt més enllà del 2007.

L'any 2000 el Govern balear establia un model, més assenyat, de desdoblament de carreteres per tal de poder donar una solució proporcionada i racional al problema de la massificació del trànsit a Mallorca i potenciar, de manera paral·lela, el transport col·lectiu (tren, autobusos, etc.). Un altre cop el Govern estatal del PP no compartia la decisió de les Illes Balears. Entrebancs, dificultats, endarreriments... el resultat fou bloquejar i paralitzar el conveni de carreteres i no atorgar ni un sol euro per a les inversions ferroviàries.

L'any 2003 el Govern estatal, sense consultar ningú, considera que Mallorca necessita una macroampliació de l'aeroport, tot i que nombrosos estudis econòmics i territorials apunten a un model tendencial insostenible per a les nostres illes. Tant se val! Es du a terme una ampliació que permetrà l'arribada de 38 milions de passatgers anuals.

Energia, carreteres, aeroport, hospitals, inversions hidràuliques, transport aeri... són alguns dels molts exemples que demostren que les Illes Balears no han estat -per dir-ho de manera políticament correcta- ni suficientment ni adequadament representades a les institucions estatals. Fins i tot la patètica influència d'un ministre mallorquí, el Sr. Matas, únicament s'ha traduït en més de 30 projectes de construcció de passeigs marítims (que afecten 38 quilòmetres de litoral) a fi d'encimentar la costa de bell nou.

Ara mateix, els desitjos del PP, codecidits a Madrid, imposen a la nostra terra una allau d'autopistes i autovies, futures dessaladores, ampliacions irracionals de l'aeroport, etc. davant una societat sovint impassible i amb una subordinació del Govern del Consell de Mallorca que fa empegueir.

Tradicionalment, els diputats i senadors de les Illes Balears s'han diluït dins els seus respectius grans partits estatals (PP o PSOE), sense poder o no voler defensar amb prou pes específic els interessos i les necessitats dels ciutadans i ciutadanes de les Illes Balears. No obstant això, ara que vénen les eleccions generals de segur que tornarem a escoltar la cançoneta del vot útil. La música varia segons el gran partit estatal que està instal·lat a Madrid, però la lletra és sempre la mateixa i el resultat també, mai no canvia: menyspreu de les Illes, oblit de les inversions, manca de veu pròpia, agreujament del dèficit d'inversions en àmbits clau per al benestar social (sanitat, educació, habitatge...), rebuig sistemàtic de majors quotes d'autogovern, frivolitzar els costos que genera la insularitat, etc. I tot això és realment positiu i just per a les Balears?

L'autèntic vot útil és aquell que es fa sentir a Madrid, una veu que diu clarament que ja n'hi ha prou, que treballa per als ciutadans i ciutadanes de Balears, que exigeix solucions per als nostres problemes específics, que mira per a la nostra societat, la nostra cultura, i a la vegada defensa clarament un estat plurinacional i uns plantejaments globals progressistes i d'esquerra per a tot l'Estat.

És en aquest sentit que una coalició progressista, nacionalista i d'esquerres pot d'una vegada per totes trencar aquesta artificiosa dinàmica. Una coalició del PSM-Entesa Nacionalista, Esquerra Unida, Els Verds i ERC té la credibilitat, el compromís, l'empenta i l'energia suficients per capgirar les inèrcies. Una coalició que vol aturar l'autoritarisme, la política regressiva i la intransigència del PP sense renunciar o bandejar els interessos legítims de les Illes Balears.

Els vuit anys de govern del PP a l'Estat espanyol i les polítiques territorials, urbanístiques, lingüístiques i d'infraestructures que malauradament s'apliquen a les Illes Balears per part del pacte d'interessos del PP i UM, ens demostren que cal un canvi urgent d'interlocutors, abans que les actuacions siguin irreversibles i els danys irreparables. Esperem que això sigui realment així.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris