nubes rotas
  • Màx: 22°
  • Mín: 21°
21°

La caravana francesa

El govern de Franca i el d'Alemanya tenen clar que si volen mantenir la seva posició d'influència a Europa, i en el món, han d'assegurar-se que el màxim de persones aprengui la seva llengua. Aquest dijous passat Jacques Chirac, el president francès, feia entrega del premi Adenauer-De Gaulle a un grup d'animadors que des de fa un any recorren escoles alemanyes per promoure els estudis de francès. El premi es dóna per a activitats de cooperació francoalemanya, i l'entrega es va fer el Dia de l'Amistat entre els dos països, el 22 de gener, festa que es creà l'any passat. Uns 75.000

estudiants alemanys han assistit a algun dels tallers del grup, on es presenten distintes activitats que parlen de la història de la cultura francesa, la pronunciació, la literatura, tot en un ambient teatral. Els efectes han estat sorprenents fins i tot per als organitzadors: les matrícules per estudiar francès en les escoles per on ha passat la tropa han pujat de manera espectacular. El màrqueting de llengues estrangeres també funciona, pel que es veu. La tendència en els estudis del francès com a segona llengua a Alemanya, i de l'alemany com a segona llengua a França, havia estat a la baixa aquests darrers anys. Els estudiants, en lloc de voler aprendre la llengua del veïnat, triaven estudiar l'anglès I l'espanyol. El projecte, que ha posat France-Mobile a les carreteres alemanyes i Deutschmobil a França, començant per Montepeller, ha frenat la baixada. Els dos projectes tenen ara una llista d'espera d'escoles que volen rebre la seva visita. Fins i tot el primer ministre francès, Jean-Pierre Raffarin, s'hi ha afegit. Va passar les vacances de Nadal a Alemanya. Dijous va rebre un grup d'estudiants alemanys al seu despatx, on s'esforcà per almenys fer la primera part del seu discurs en alemany.

Malgrat la pobresa dels esforços de francesos i alemanys, tot el que contribueixi a la promoció del multilingüisme ens beneficia a tots, d'això, almenys, en són conscients.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris