nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 22°
24°

Les eleccions i els missatges

Diuen els entesos que, en les passsades eleccions autonòmiques i municipals, hi va haver alguns aspectes claus en la victòria del Partit Popular a les Illes Balears. Segons els analistes, el disseny de la campanya va ser determinant. Una campanya complicada i cara en les formes però molt senzilla pel que fa als continguts; pocs missatges, clars i repetitius. Si a això hi afegim el mal moment de l'economia turística illenca, ara ens trobam amb el que ens trobam.

A la nostra comarca, com a qualsevol poble de Mallorca, les properes eleccions -espanyoles- semblen alguna cosa llunyana als interessos municipals i dels seus ciutadans i, per tant, la majoria de la gent es limita a escoltar alguns missatges a la televisió espanyola i votar el partit que ha votat sempre. Sol ser així. Si la línia general de campanya del Partit Popular no canvia -sorprendria molt que fos així- i tornen a utilitzar el mateix model de campanya, ja podem estar preparats pel que vindrà els propers mesos; España, una, grande y libre. Fixau-vos, si no, quin clima han creat a nivell d'opinió pública aquestes darreres setmanes. Declaracions, d'una banda, de l'actual ministre de Defensa espanyol, Trillo, on afirma que «morir por la patria es dar sentido a la vida». Encara que semblin declaracions d'algun dirigent de la jihad islàmica, us assegur que les va fer un ministre espanyol del Partit Popular. Al mateix temps, Rajoy, candidat del partit popular diu que se'n va a Londres per negociar el tema de Gibraltar. No em negareu que tot això -morir por la patria i Gibraltar- ens porta a un temps passat en blanc i negre d'ingrat record per a quasi tothom.

A Mallorca, pel que llegim i sentim, sembla que els governants actuals del Partit Popular continuen el mateix camí. Matas digué a Madrid -davant d'un auditori majoritàriament mallorquí- que potser s'havien equivocat vint-i-cinc anys abans en la redacció de la Constitució espanyola pel que fa a l'Estat de les autonomies. Els havien donat massa poder. Curiosament, el creador de Matas, el president Cañellas, es va queixar durant molts d'anys del poc poder que tenia l'autonomia, però ara a Madrid els han posat vots a les ordres i toca dir el contrari. O potser el Sr. Matas pensa així realment i, encara que sigui més jove, estigui molt a la dreta de Cañellas, que ja és dir.

També hem sabut de la intenció del Govern balear de carregar-se d'arrel l'ensenyament en català a les Illes Balears. Un procés que ha costat tants anys d'arrencar i, una vegada s'havia normalitzat sense divisió social, pot quedar avortat per la decisió d'uns dirigents empegueïts de ser mallorquins i d'haver après a ca seva una llengua diferent de l'espanyola.

Deu ser que el Sr. Matas i el Sr. Fiol quan passegen per Ciutat no senten a parlar prou en espanyol. Tanmateix, aquest és el paper dels col·laboracionistes en qualsevol procés de colonització. Al llarg de la història, en podem trobar molts exemples. Segurament, però, ara els haurem de sentir dir que ells, el Partit Popular, són la millor opció per defensar els interessos dels mallorquins, menorquins, eivissencs i formenterers al Parlament espanyol.

Potser, tots aquests arguments, un per un, no tenen més importància. Ajuntar, però, en una mateixa setmana Gibraltar, morir por la patria i l'eliminació del català no fa gens de gràcia. Més aviat comença a fer por.

Joan Torres. PSM Son Servera.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris