nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 23°
24°

La llibertat

Hem hagut d'esperar més de vint segles perquè ens arribi. Ara ja la tenim aquí.

L'honorable Conseller d'Educació i Cultura, Francesc Fiol, en temps d'advent ens la va anunciar: «Vull encoratjar-vos a tots a fer feina perquè l'any 2004 l'educació i la cultura siguin veritables camins cap a la llibertat».

Els pares -madurs, ben preparats, més ben educats que mai i coneixedors de totes i cadascuna de les necessitats educatives dels nostres fills- no només farem de Reis Mags; ara, amb la llibertat, escollirem el centre educatiu i el tipus d'ensenyament dels nostres fills (en català o en castellà). Jo, sr. conseller, aniria més lluny: per què no triar, també, els mestres (com qui es tria els metges!), els llibres de text, el nombre setmanal d'hores de matemàtiques (o de religió!) i el calendari i l'horari que millor s'adapti al nostre món personal. Posats a crear problemes, que tenguin difícil solució! Posats a triar, demanem la llibertat total!

D'altra banda, aquesta llibertat és cosa nostra i no deixarem que cap català ens l'expliqui ni ens la malbarati: «Que nos dejen en paz. Nosotros no recibimos lecciones de nadie...». El Conseller afirma no reconocer «ninguna autoridad» a los políticos catalanes (Diario de Mallorca, 19-01-04). Què en sabran ells, en Carod i en Maragall, de llengua i de llibertat!

Bé, si el mestre alliçonador és valencià, també un gran inventor de problemes -per esgarrapar vots- i es diu Zaplana, en podem parlar.

Mentrestant, els alumnes del Pla de Mallorca, enllaunats en aules prefabricades, fan excursions per carreteres secundàries: aventures diàries per arribar a la gàbia! Ara, amb la llibertat, podran anar a qualsevol centre d'elit de Palma, Inca o Manacor -en 3 minuts, a 300 km/h, per la via Cabrer- on no perdin el temps amb collonades com el català. Si en lloc de fer quatre hores setmanals de català, en fan vuit de matemàtiques, castellà o religió, en acabar l'ESO, de cap a la NASA i a Mart (a aznaritzar!; perdó, colonitzar), que ja està bé de ser un país simpàtic.

Visca la nova llibertat!

Nota: Els polítics són éssers excepcionals que es dediquen a resoldre problemes, no a crear-ne.

Pere Joan Jaume i Vanrell. Sineu.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris