cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 19°
20°

L'ensenyament de les matemàtiques

Segons les meves fonts, no confirmades, tot s'ha de dir, el Govern balear estudia deixar en mans dels pares el nombre d'hores de matemàtiques a l'escola.

La decisió s'ha pres per protegir els drets individuals i la llibertat d'ús de les matemàtiques dels ciutadans. Al mateix temps, es crearà la secció de matemàtiques dins l'Institut d'Estudis Baleàrics, que serà l'organime encarregat d'impulsar lesmodalitats matemàtiques pròpies de les nostres illes i les introduirà als llibres de text. Una altra iniciativa és que els alumnes que acabin l'ensenyament secundari podran homologar els seus coneixements de matemàtiques amb els del primer curs de la carrera de Ciències Exactes.

Els centres no podran decidir ells tots sols utilitzar les matemàtiques en més del 50% de les hores lectives. Si es vol dur a terme aquesta mesura s'haurà de consultar els pares. Aquesta consulta, emperò, haurà de ser individual i no a través de les associacions de pares d'alumnes ni dels consells escolars, perquè en aquests organismes no hi són tots.

D'altra banda, els progenitors també podran decidir amb quin sistema de numeració volen que els seus fills aprenguin les primeres operacions aritmètiques. En una primera fase només es podrà triar entre el sistema de numeració aràbic i el romà. Ara bé, com que ambdós sistemes de numeració són estrangers, no es descartaque es pugui impulsar un sistema de numeració propi de les Illes Balears que, sense eliminar l'elecció dels pares, s'incorpori a tots els nivells del sistema educatiu. L'Institut d'Estudis Baleàrics crearà un grup de treball d'experts per analitzar la viabilitat d'aquesta propostai, en cas que es consideri adient, iniciar els treballs de recerca per a la creació del sistema de numeració balear. En cas que hi hagi discrepàncies entre les directrius de l'Institut d'Estudis Baleàrics i la Universitat de les Illes Balears sobre l'ensenyament de les matemàtiques, prevaldran les de l'institut, ja que qui s'encarrega de l'educació obligatòria és el govern.

Quant a l'impuls de les modalitats matemàtiques autòctones, el primer àmbit en el qual es desenvoluparan seran en el camp de les unitats de mesura. Sense voler discutir la unitat del coneixement matemàtic, el Govern constata que el sistema mètric decimal de les matemàtiques estàndart ha anat guanyant terreny a les mesures pròpies, amb el conseqüent perill de la seva desaparició. En els nous plans d'estudis s'incorporarà l'obligatorietat de l'estudi de les unces, lliures, quintars i arroves al costat del quilògram com a unitat de massa. Com a unitat de longitud els alumnes hauran d'aprendre a realitzar els càlculs en canes. I així amb totes les unitats. Quant a l'utilització de les matemàtiques dins les altres assignatures, sembla que això haurà de ser autorizat pels pares. La física, la química i la tecnologia noméspodran emprar les matemàtiques, prèvia autorització dels pares. Els pares que, de forma individual hagin optat perquè els seuys fills aprenguin aquestes matèries amb el suport de les matemàtiques, podran triar si ho han de fer emprant les mesures internacionals o si s'estimen més que que emprin les autòctones i amb qui sistema de numeració han de realitzar els càlculs Cap alumne podrà ser discrimat per la seva tria ni segregat dels altres.

L'oposició ja ha posat el crit en el cel, ja que creu que les mesures del govern no fan més que crispar la societat i crear una polèmica inexistent entre la ciutadania. Davant aquesta postura de l'oposició, un representant del govern ha fet una única declaració: "Ellos ladran. Nosotros cabalgamos".

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris