nubes rotas
  • Màx: 17°
  • Mín: 17°
18°

Llibres de text gratuïts

Vostès que són pares i mares de família, potser es van creure allò que acabar amb el preu fix dels llibres (primer els de text) portaria beneficis per a l'economia familiar. Els van dir que hi arribarien permetent a cada punt de venda aplicar el descompte que els semblés oportú. El govern Asnar volia començar per aquí i arribar a liberalitzar el preu de tots els llibres. Es volia fer extensiu a tots els gèneres i enganyar també els més habituals lectors de novetats. Els volien fer creure que en treurien un 30 o un 40 per cent al mateix temps que carregarien el sac de pinso pel gos, el detergent o el paper higiènic. A vostès els volien enganyar allunyant-los de la seva llibreria de sempre, però resulta que quan vostès pagaven els tretze euros pel llibre de mates no sabien que enguany també hem pagat els tretze euros pel llibre de mates, doncs l'han embullat amb el preu oficial que el fan variar com volen. Això sí, li posaren l'etiqueta amb els 18 Etatxadets fent-li creure a vostè i als seus, que li deixen per 13 E o 12'99 E, tant se val.

El seu llibreter com a molt li podrà deixar en 16 E, tot i que com ha succeït els darrers anys, d'ençà que el govern ha donat entrada als grans, algunes llibreries habituals com a punt de venda de text han deixat de cobrir aquest «servei» amb la conseqüència immediata de trobar-se, pares i alumnes, voltant Ciutat de cap a cap des de setembre fins a finals d'any per no aconseguir res, (ahir mateix encara vingué una senyora a demanar un títol). Existeix, també, una alternativa a aquest paisatge desolador i és l'estesa que es pot contemplar al mes de juny, davant les escoles: els enfilalls de palés (de llibres) per fer la venda directa a les escoles, fórmula ben antiga, però funcionant a les totes i permetent que a la tallada final de les «editorials» no es perdi ni un euro.

Fer extensiva la liberalització del preu del llibre a altres gèneres no s'ha produït pel senzill motiu de no tenir el recolzament dels autèntics editors, que no depenen d'ells sinó de les llibreries tradicionals a les que deuen recíprocament l'existència. D'haver prosperat l'altre camí, ens trobaríem avui nedant pels passadissos i mostradors d'un pensament únic definitivament consolidat.

Hi ha editors compromesos amb la seva feina com és Jaume Vallcorba que ha imprès els preus a la contraportada de les seves novetats amb el que això suposa. Una fórmula que don Francesc de B. Moll ja posà en marxa fa devers mig segle a les contracobertes dels llibres de la seva editorial. També hi ha polítics, però aquests semblen compromesos d'una altra manera.

Dels populars no cal comentar res, simplement no tenen alternatives és un camp que deleguen directament al capital privat. Els socialistes en la darrera campanya, pel maig, oferien el llibre de text gratuït que és el que hauria de ser (com el mobiliari de classe, i punt) però que no sabem, encara, si podrem comprovar si ho saben dur a la pràctica. La reacció que tingué el flamant candidat del PSM a Cort en plena campanya, fou de desacord, quan ho manifestà en el seu programa A. Roig i que s'explicaria per un total desconeixement del sector o com a conseqüència de pertànyer a un partit que ideològicament no ocupa un espai clar. El PSM és un partit políticament molt ingenu i afavoreix només per ser «mallorquines» moltes actituds o polítiques empresarials transvestides de petit comerç. Ara, davant les generals els socialistes tornen a prometre el mateix si guanyen.

Als llibreters ens interessa vendre llibres tot l'any, no atemorir els clients. La passada primavera i la seva campanya electoral foren divertides fins al sarcasme quan es veia a tort i a dret com es donaven de colzades per aixecar la bandera de la clau del futur del petit comerç. Hi ha molts de motius per votar contra el PP, si pensen en la presa de pèl que és el negoci del llibre de text, ja en tenen un altre. La resta de partits que ho analitzin i diguin la seva sobre l'espoliació tardorenca que cada any s'imposa, com els aiguats.

Vostès que són pares i mares i que probablement el Govern Central es torbà molt aquest estiu a tornar els quartos que li desgraven, han de tenir en compte que pensaven que no era oportú gastar-los en vacances. Els tornaren tard, i així com els tenen se'n van, ja els indiquen el lloc i com. Com cada any, si la cosa no canvia o si el promès és sols palla electoral, en tornar el proper canvi de curs l'estat seguirà vetllant per nosaltres. Indirectament, però de la mateixa forma. Amb el retard, hi havia gent que pensava que els doblers eren a l'Iraq, però, disculpau la frivolitat d'aquestes petiteses quan la notícia de la setmana gira al voltant d'un autèntic tomb en el rumb de la història de la humanitat. Els científics americans han descobert recentment que Bush quan arribà a la Casa Blanca ja tenia planificat tot el que ha vengut després.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris