algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 19°
19°

Els recursos públics

Fa poques setmanes hem pogut llegir com un alt càrrec del Govern declarava públicament que no entenia com una associació cívica que rep doblers públics no l'havia «deixat» parlar en un dels seus actes (hauria estat més exacte i assenyat agrair als responsables de l'associació que li estalviassin la xiulada i escridassada que sens dubte s'hauria produït). El mateix polític afirmava que tampoc no entenia com una organització que rep cabals administrats pel Govern, convoqui una protesta pública contra aquest Govern.

Més recentment, un batle d'una ciutat mallorquina deia públicament que retiraria la «subvenció» a una entitat, a causa d'unes afirmacions, presumptament ofensives, realitzades pel president d'aquesta entitat contra (atenció!) la direcció del partit polític al qual pertany el batle en qüestió.

Cap d'aquests dos càrrecs públics no varen dimitir a continuació, ni demanaren excuses. De fet, ningú no els demanà cap tipus de responsabilitats.

No hi hem posat noms perquè ens sembla que, desgraciadament, aquests exemples que ara ens vénen al cap no són els únics, ni tan sols els més greus, del mal que volem denunciar avui. Un mal que està plenament instal·lat en l'estructura mateixa del sistema polític actual i al qual ens hem avesat tant que ja ens sembla «normal».

No és presentable, en un sitema democràtic, que es pretengui condicionar políticament les actuacions de les associacions cíviques, culturals, juvenils, veïnals o del tipus que siguin, els mitjans de comunicació, els clubs esportius... o les persones, fent xantatge amb els doblers públics, o sigui, amb els doblers de tots. I qui diu doblers, diu altres recursos públics.

De totes maneres, en aquesta qüestió, allò que falla, allò que no funciona no són les persones, sinó el sistema. I que ningú no pensi que aquest joc pervers de negociar amb els doblers de tots, és patrimoni d'un partit. Totes les generalitzacions són falses (i això també és una generalització), però hi ha poques formacions polítiques que se'n salvin.

Actualment, la gestió dels recursos públics està massa sotmesa a l'arbitrarietat del polític de torn. Pel bé del sistema democràtic, és necessari establir sistemes equànimes i imparcials de repartiment i accés a aquests recursos públics.

És necessari trobar fórmules a través de les quals els serveis a la col·lectivitat fets des d'associacions, mitjans de comunicació o persones a títol individual, així com la creació cultural i artística, es puguin desenvolupar amb independència política i sense control partidista. Unes fórmules que siguin útils per quantificar i qualificar aquests serveis i que permetin establir uns barems segons el suport social que tenen aquestes iniciatives i no segons el suport social que hagi tengunt un determinat partit polític en el moment de les eleccions.

Només d'aquesta manera es garantirà la independència de la societat civil, i només així es reforçarà el sistema democràtic.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris