nubes dispersas
  • Màx: 21°
  • Mín: 21°
20°

Fitxar els immigrants

L es operacions que es feien a Europa en els anys noranta per inflar els resultats electorals amb vots de ciutadans sud-americans podrien ser el model per a un dels fraus electorals més grans de la història. El rebombori per un grapat significatiu de vots a Formentera va ser gros, però no arribà més enllà de les nostres fronteres polítiques. A Itàlia es varen veure casos de recaptació de vots de fills d'emigrants que viuen a Sud-amèrica semblants a les espanyoles, i potser de molta més envergadura. És un sistema que sembla haver-se acceptat en la major part d'Europa: els emigrats i els seus descendents són un mercat electoral que hi és per ser explotat pel partit que tengui els mitjans i el coratge necessaris.

Però la darrera operació electoral, americana per suposat, porta aquest art a un altre nivell.

George Bush proposa, en any electoral, legalitzar temporalment uns vuit milions d'immigrants. Tendran els papers per treballar legalment als Estats Units durant tres anys. Llavors seria qüestió de renovar els papers, possibilitat que no està garantida o, cosa que no emfasitza, trobar-se amb una ordre d'expulsió.

La mesura de Bush el pot beneficiar en dos camps. El primer, entre els immigrants. La comunitat d'immigrants, la de ciutadans d'origen hispànic, és de les que més s'han resistit a l'oferta del partit de Bush en les eleccions. Aquest gest, de donar papers a tots els il·legals, podria obrir la porta a una acceptació major de la dreta de Bush entre els menys afavorits pel sistema americà.

Bush també guanya amb els seus votants tradicionals i en les terres on hi pot haver dubtes sobre els efectes del seu programa econòmic. La legalització de vuit milions d'immigrants permetria a l'Estat de fitxar-los a tots: fotografia, empremtes digitals, adreça. D'un sol cop el Govern s'armaria d'un arxiu exhaustiu sobre els il·legals que habiten el país, arma utilíssima per a l'Estat policial que, si no miren prim, acabaran creant.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris