nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 20°
19°

La decisió suïssa

Encara estarem molts anys a poder dir que a Europa ens hem reconciliat amb la nostra història. La sortida més habitual quan es tracta d'algun episodi de la nostra història recent en què no se'ns veu, ni ens veim, en molt bon llum és deixar que els protagonistes deixin aquest món abans de començar a parlar-ne. Suïssa, un país que va mantenir la neutralitat durant les dues grans guerres del segle XX, ara dóna un exemple del que potser espera a molts més estats dins Europa. Els suïssos han aprovat una llei que perdona les persones que durant la Segona Guerra Mundial ajudaren molts perseguits dels nazis a escapar d'Alemanya, sobretot jueus.

No és que els retin cap homenatge ni els facin un monument. Els perdonen. Suïssa va empresonar centenars de ciutadans que ajudaren refugiats d'Alemanya a escapar dels nazis. Molts perderen la feina, perderen el dret a una pensió i hagueren de pagar multes per ajudar els perseguits. Ara els volen rehabilitar. És cert que Suïssa va acollir més de 300.000 refugiats durant la guerra, més de 24.000, sobretot jueus, varen ser retornats a Alemanya, on molts varen ser internats i on molts més tard moriren. La revisió de la versió oficial del paper de Suïssa en la guerra és molt lent; tan lent que sembla que ho voldrien deixar estar.

Fa vuit anys el govern oficialment va demanar perdó als que varen ser expulsats per la manera en la qual varen ser tractats. Això va ser l'any 1995. Ara és el torn de les persones que vivien en pobles fronterers que amagaren refugiats i que com a resultat varen ser perseguits pel seu propi govern. A poc a poc emergeix una imatge distinta de la posició oficial del govern suís durant la guerra. És prova també de tota la feina que hi ha per fer encara en altres països, on la versió acceptada del segle XX no coincideix del tot amb la realitat.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris