algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 14°
19°

Una altra oportunitat perduda

Fa devers una setmana, de sobte, Irlanda del Nord va treure els conflictes d'Iraq, de Palestina i d'Afganistan dels titulars de tots els mitjans de comunicació. I tan de sobte, l'endemà, havia tornat a quedar relegada a un breu, perdut per les voreres de les pàgines d'internacional. Més d'un any després de la tercera suspensió de l'Assemblea per part del govern britànic, i més de cinc mesos després de la data prevista per a les eleccions, la gran notícia era que totes les parts implicades havien arribat a un acord que permetria convocar eleccions i reprendre les activitats del govern autònom. Cadascú havia d'anunciar el compromís corresponent d'acord amb el que s'ha anomenat una «seqüència coreografiada»: 1) el primer ministre britànic, Tony Blair, anuncia la convocatòria d'eleccions; 2) el líder de Sinn Féin, Gerry Adams, anuncia el «compromís total i absolut amb l'ús de mitjans exclusivament democràtics i pacífics» i «l'oposició a l'ús de les amenaces o la força per aconseguir l'objectiu polític» de la reunificació d'Irlanda; 3) el president de la Comissió Internacional Independent per al Desarmament (IICD), creada a partir de l'Acord de Pau de 1998, John de Chastelain, informa sobre la tercera entrega d'armes, que inclou «artilleria lleugera, mitjana i pesada capaç de causar mort i destrucció d'ample abast», per part de l'IRA; 4) David Trimble, líder del partit unionista majoritari, respon; 5) els primers ministres irlandès i britànic donen el vistiplau a tot el procés; 6) tots els participants es feliciten.

Tan bé anaven les coses que alguns periodistes expliquen que abandonaren Belfast a mitjan horabaixa amb l'article escrit i que, en aterrar a Londres, el varen haver de replantejar tot. El pal a les rodes va venir, com sempre, de David Trimble que, per enèsima vegada, ha aconseguit obstaculitzar o col·lapsar el funcionament normal de les institucions democràtiques imposant condicions no previstes als acords presos ni a la legislació vigent. Ara demana transparència, llum i taquígrafs a l'entrega d'armes, un vídeo, un mapa, un catàleg exhaustiu, tot i sabent que l'IICD es regeix per una normativa que conté una clàusula de confidencialitat al que es poden acollir els participants en actes de desarmament. L'IRA s'hi ha acollit i, tot i que el general de Chastelain ha entregat a Ahern i Blair un inventari detallat de les armes inutilitzades, cap dels tres no està autoritzat a desvetllar-lo. Blair diu que està cercant una manera d'obviar la confidencialitat que pugui satisfer els unionistes sense infringir la normativa; el taoiseach irlandès, Bertie Ahern, ha advertit del perill d'aturar tot el procés de desarmament de l'IRA, i de pau, que això representa; de Chastelain ha amenaçat de dimitir si Blair accedeix a les exigències de Trimble. La situació política de David Trimble és, com a mínim, precària. Cal reconèixer la seva valentia en signar i defensar un Acord de Pau en què no acabava de creure perquè preveu la participació en l'Assemblea dels nacionalistes republicans de Sinn Féin. S'ha d'enfrontar cada dos per tres a la corrent creixent de dissidents del seu propi partit i ha d'aguantar les befes dels altres partits unionistes contraris a l'Acord de Pau, en especial el d'Ian Paisley, que en pot treure avantatge a les properes eleccions. L'acord avortat de la setmana passada és fruit d'una sèrie de reunions bilaterals entre Trimble i Gerry Adams, l'existència del qual Trimble havia ignorat per complet fins fa molt poc, negant-se a saludar-lo, ni tan sols mirar-lo a la cara. Cal suposar que ambdues parts entenien els termes de la negociació. Ara, Trimble vol transparència; Adams adverteix que la transparència d'uns és la humiliació dels altres. Trimble vol la rendició de l'IRA; l'IRA es nega a ser tractat com un exèrcit vençut. La majoria dels habitants d'Irlanda vol la pau; Trimble ha tornat a deixar perdre'n una oportunitat.

El dia que s'havia anunciat a so de bombo i platerets com històric, però que va acabar en ràbia, frustració i caos, tots els actors s'ajustaren al guió fins que li va tocar el torn a David Trimble. Pròxim episodi: dimecres, 29 d'octubre, Trimble sotmet les seves pallassades al consell polític del partit. Desenllaç previst: dimecres, 26 de novembre, dia de les eleccions a l'Assemblea.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris