nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
15°

Una expulsió

Avui és el darrer diumenge que Mohammed Allawi passarà als Estats Units. Durant els dos anys que hi ha estat, gairebé no ha sortit de Manhattan, al centre de la ciutat, on té la feina i la casa. Diu que hi ha moltes barriades de la mateixa ciutat que no ha vist mai. Per altra part, la seva targeta de residència no li ha permès sortir de Nova York a veure res més d'aquell gran país.

Però aquesta setmana abandona la vida de la gran metròpolis i se'n torna a l'Iraq. L'acusen d'espionatge i li han demanat que deixi els Estats Units abans de final de mes, amb la seva dona i els seus quatre fills. Hi ha uns tres-cents mil iraquians vivint als Estats Units, segons les darreres xifres oficials. Tots ells han estat vigilats de prop des del darrer novembre, i molts segurament des d'abans. Però la partida d'Allawi és més significativa que la de molts altres que segurament també hauran de fer les maletes aquests dies. Quan l'avió d'Allawi s'enlairi ja no quedarà cap periodista iraquià acreditat als Estats Units. No hi ha cap pretensió de deixar les portes obertes, ni als que informen Bagdad sobre el que passa a la gran metròpoli americana, ni als que hi són per informar de les negociacions internacionals que afecten el futur de l'Iraq.

Allawi és el periodista acreditat de l'agència de notícies oficial de l'Iraq davant l'ONU. La seva feina era, o ha estat almenys en les darreres setmanes, seguir les complicades maniobres a l'ONU d'uns i altres que volen veure, o no veure, una guerra contra l'Iraq. Hi haurà altres periodistes d'altres països que hi faran la seva feina, sense cap dubte. Els iraquians en tendran les notícies com qualsevol altre país de la seva regió.

I potser Allawi és un espia que posa en perill la seguretat de la nació, malgrat que no s'hagi donat cap prova de res per donar crèdit al motiu oficial de l'expulsió. És un símbol més de la desconfiança que es va criant. En tots els anys de l'ONU, i amb totes les guerres que el món ha vist, mai no s'havia expulsat dels Estats Units cap periodista acreditat a l'ONU. Sembla que el desig de controlar la informació és cada vegada més sever. El cas d'Allawi crea un nou precedent.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris