algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

El tancament d'«Egunkaria»

El tancament del diari Euskaldunon Egunkaria amb la sospita que va ser creat amb fons d'ETA ara fa dotze anys, i la detenció de deu dels seus directius per ordre d'un jutge de l'Audiència Nacional, ha sacsejat les consciències de tots els que creuen en la llibertat d'informació i de difusió de les idees. I és que les persones poden delinquir, però els diaris no, perquè són el fruit del dret que tenen els ciutadans de ser informats conforme als valors que preserva la Constitució. La premsa és la garant de la llibertat d'expressió i de la plasmació de la pluralitat social.

Lligar diaris amb terrorisme i procedir a tancar-los mitjançant ordres judicials és, certament, incomprensible, perquè la violència sempre s'incrementa allà on es tanquen les portes a la llibertat. I el que és més greu: s'acaba amb la capacitat de la premsa com a element crític i imprescindible de tota societat democràtica.

Sembla, tanmateix, que ni els ministres del Govern espanyol ni els polítics del PP que han opinat sobre el tancament d'Egunkaria no han reflexionat gaire sobre tot això. Just tenen en compte que han estat detinguts deu presumptes col·laboradors d'ETA -ja veurem, després, quants queden en llibertat i quants són condemnats-, sense adonar-se que més d'un centenar de treballadors queden sense feina i milers de persones sense el seu diari.

L'operació d'ahir de la Guàrdia Civil arriba quatre anys després de la clausura d'Egin i quan encara no s'han aclarit els suposats lligams d'aquella publicació amb ETA. Serà també aquest, el ritme que s'imposarà a la instrucció judicial de l'Egunkaria?

Quan es limita la llibertat d'expressió difícilment es pot avançar cap a una societat més tolerant i lliure. Al contrari d'això, es corre el perill de tornar a temps preconstitucionals.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris