muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín:
15°

El papa compta?

Demà el Vaticà fa la passa extraordinària d'obrir una part dels seus arxius de la Segona Guerra Mundial, molt abans del que té costum de fer, en un intent de silenciar les crítiques del papa Pius XII, el papa durant la guerra, segons les quals no va fer tot el que podia per frenar l'antisemitisme i per evitar l'holocaust. Ningú no espera cap descobriment escandalós en els papers del Vaticà. Tampoc no obren tots els arxius d'aquells anys, i les preguntes que restaran sense contestar ben segur que seran més importants que les que es puguin resoldre. Però el fet que el Vaticà es vegi obligat a sortir en defensa de la seva actuació en la Segona Guerra Mundial subratlla la importància que té l'Església, encara ara, en allò que ajuda a definir la línia moral correcta davant els conflictes.

No és gens un paper que hagi passat a la història. N'hi ha prou d'escoltar com Bush declara la guerra contra el terrorisme com la guerra contra el Mal, per saber que, segons ell, és una guerra moralment defensable. Però els seus arguments són molt crus, i ha reconegut que necessita l'ajuda de l'Església per convèncer més.

Diu que la guerra contra l'Iraq és una guerra justa i ha despatxat alguns catòlics americans destacats al Vaticà, juntament amb l'evangelista Michael Gerson, per posar el seu cas i per intentar guanyar-se el suport del papa. És important també per al futur de Bush: la fe religiosa és un dels fonaments de la seva presidència. Els creients són una gran part dels seus votants més fidels. Si no té el suport de l'Església, que ara per ara no té, se li fa més difícil justificar la guerra. I potser el Vaticà ho sap. Bush, almenys, estarà escoltant atentament el proper discurs del papa.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris