algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

Bananes per a tothom

Enmig de la prepotència d'en Bush, les reticències de l'ONU, la comèdia d'en Powell, els dubtes de l'OTAN, els plagis d'en Blair, les protestes del món de la cultura i la moda, la censura de n'Aznar, i les convocatòries ciutadanes (no hi falteu: dia 14 al Conservatori; dia 15 a la plaça més malmesa de la ciutat), llegesc una notícia que me'n distreu l'atenció una estona: la fruita més popular i ubiqua de la terra és una espècie en vies d'extinció, amb data de caducitat fixada per a l'any 2013. Ens queden, estimats bananòfils, deu anys per menjar-ne.

Protegides per un dels embolcalls més perfectes de la naturalesa, hi ha un caramull de coses bones: una banana aporta el 15 per cent del requisit diari de vitamina C, el 20 per cent de vitamina B6, l'11 per cent de potassi, i el 16 per cent de fibra. No té ni colesterol ni sal i té poc greix i més hidrats de carbó digeribles que cap altra fruita. La banana es pot menjar crua, cuinada o fregida, s'utilitza en amanides i macedònies, en plats dolços i salats, se'n fan begudes i licors... El món desenvolupat en menja per gust o per salut, però la banana és l'aliment bàsic de subsistència d'uns 140 milions d'habitants de la terra. Ara bé, aquest enginy aparentment perfecte des d'un punt de vista alimentari, ha adquirit una certa fama de dolenta des d'un punt de vista polític, atesa la relació constatada entre l'èxit comercial d'explotacions gestionades per grans empreses estrangeres i l'existència de règims dictatorials l'economia dels quals en depèn exclusivament. El cert és que el cultiu i l'exportació de la banana és la principal font d'ingressos d'uns 500 milions de persones repartides entre la banda dels trenta graus al nord i al sud de l'equador.

L'article sobre el perill d'extinció de la banana en comparava les conseqüències amb la devastació de la Gran Fam produïda a Irlanda per la plaga de la patata a mitjan segle dinou, quan una població de vuit milions va quedar reduïda, entre mortalitat i emigració, a la meitat en menys de deu anys. Els enemics són els mateixos: un fong, la pobresa, i la dependència socioeconòmica i política. S'afegeix, en el cas de la banana, la decrepitud genètica. Si voleu un argument contra la clonació i a favor de la biodiversitat, aquí en teniu un. Fa tants milers d'anys de la primera mutació natural d'una varietat silvestre que les poques varietats comestibles que existeixen actualment són híbrids estèrils. Amb tres sèries de cromosomes, en lloc de dues, són incapaços de reproduir-se sexualment. Les bananes que coneixem s'han reproduït a partir d'esqueixos i són, en efecte, clons de la primera mutació. Com a tals, ja no disposen de recursos genètics per resistir els fongs i les plagues. Els científics de la Xarxa Internacional per a la millora de la Banana proposen l'enginyeria genètica com a única solució, però els consumidors no s'acaben de refiar dels aliments modificats genèticament i els grans productors no volen assumir l'elevat cost de la recerca.

Quan jo era petita, una banana era com un luxe; ara n'hi ha pertot. D'aquí a deu anys no n'hi haurà pus? El periodista britànic Auberon Waugh relata, a la seva autobiografia, una anècdota relacionada amb l'escassesa de bananes i molt il·lustrativa de la cobdícia humana. Poc després de la Segona Guerra Mundial i a punt d'arribar a Anglaterra el primer carregament de bananes, el Govern socialista va decidir repartir-ne una per hom entre tots els infants del país. Els infants nascuts durant la guerra no n'havien tastada mai cap, de banana, però havien sentit a dir que tenien el gust més deliciós del món. Arribat el dia, la mare va dur a casa les tres bananes que hi tocaven, per al fill i les dues filles de l'escriptor Evelyn Waugh. Les va dipositar en el plat del pare però, aquest, a la vista dels infants, les va cobrir amb un bany de sucre, hi va afegir crema de llet, i se les va empassar totes tres. A partir d'aquell moment, Auberon no va prendre seriosament cap opinió sobre ètica o moral que pogués expressar el pare.

Cathy Sweeney, outsider csweeneykUyahoo.com

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris