nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
12°

Darrera resposta a la coral d'Alcúdia

Recordem breument els fets: la nostra mare pateix una dolència a un peu que li impedeix romandre dreta aturada més de cinc minuts. Per tal motiu, la junta directiva de la coral d'Alcúdia de la qual era membre, li comunica, un o dos dies abans, que no pot assistir un concert de la coral tot i haver anat a tots els assajos. Els seus fills denunciam el fet. La nostra mare torna als assajos i rep la repulsa de tota la coral per haver permès la publicació de la carta. Humiliada i rebutjada, deixa la coral i és «adoptada» per la coral de sa Pobla.

Els fills decidim obrir el diàleg amb la Junta Directiva explicant cara a cara la dolència que pateix la nostra mare a la vegada que demanam disculpes per no haver intentat dialogar abans d'enviar la carta i per emprar la paraula «minusvàlid». La coral nega categòricament que se li prohibís anar al concert a ma mare. Tot i això, mantenim la nostra disculpa, però oferim fer una carta conjunta en què es reflecteixi aquesta disculpa, però també el reconeixement que ma mare pateix una dolència.

La coral s'ho pensa i acaba negant"s'hi al·legant que no tenen per què rectificar res, que som nosaltres qui ho hem de fer. El cop de gràcia és la carta que recentment ha enviat la coral d'Alcúdia recriminant la nostra actitud. Cerc al diccionari la paraula minusvàlid: «dit de la persona que té un defecte físic o mental, sia congènit o adquirit, que li impossibilita o dificulta un desenvolupament normal de la seva activitat». Conseqüentment ens demanam: és normal anar en cadira de despatx amb rodes per dins ca teva per poder fer el dinar o per alleugerir el dolor que causa un peu operat 4 vegades després de romandre una estona dret? És compatible tenir aquesta dolència o impediment amb tenir un caràcter optimista, lluitador i gens planyidor, que fa que en aparença sembli una persona sense aquest problema perquè se la pot veure anant en bicicleta? És necessari demostrar amb un certificat mèdic que almenys hi ha un 33% de minusvalidesa, tal com van exigir des de la coral, per poder justificar que la nostra mare no pot romandre més d'uns cinc o deu minuts dreta per cantar en un concert; o per al contrari, haurien de bastar les nostres explicacions que vam fer a la directiva per fer"los comprendre que aquesta dolència no és una comèdia? Nosaltres i la nostra mare en particular, sí que tenim motius per sentir"nos ferits, perquè a més de patir la incapacitat, a més de patir la injustícia que van cometre impedint que cantàs en una cadira a un concert per aquest motiu, a més de no trobar ni la més mínima mostra de comprensió ni propòsit d'esmena, a més de demanar disculpes per haver denunciant el que al nostre entendre era una injustícia, a més d'admetre l'interrogant que s'ha generat sobre si hi va haver vet explícit o no, la resposta a la premsa de la coral on no mostren ni un vestigi de vergonya quan minimitzen alegrement la maleïda dolència de la nostra mare i algunes «perles» que vam escoltar per boca de membres de la directiva («Tothom té problemes», «Nosaltres la veim pel carrer i està bé», «Va en bicicleta», «Ella ja té els assajos i això ja li basta», «Això s'ha de demostrar» o arguments metafòrics tan disparatas i infantils, per no dir altra cosa, com: «si jo estigués grassa no se m'acudiria desfilar com a model»...) no deixen lloc al dubte: heu quedat retratats!. Ningú sabrà quines paraules exactes li va dir aquell dia el president de la coral a la nostra mare, el que sí sabem avui d'una manera aclaridora és que la coral d'Alcúdia no es pren seriosament l'impediment que té ma mare ni ha mostrat la més mínima humanitat. Només ens queda una cosa reconfortant d'aquesta desagradable experiència de la qual tots, començant per la nostra mare, hem decidit passar pàgina, per mirar endavant: la mirada de comprensió oculta però profunda d'un president (el de la coral) que lluitava entre la defensa del bon nom de la seva estimada coral, per un costat, i la de la justícia i la dignitat per un altre.

  • Bernat Picó Aguiló. Alcúdia.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris