nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
12°

Customització

Abunden, en aquestes hores de canvi de calendari, els balanços, les previsions, els auguris i els propòsits. Cap d'Any és com l'aniversari de tothom. No debades se celebra amb el desveri de l'hedonisme triomfant. És ben cert, també, que la fita d'un any més "o un any menys" ens converteix, ni que sia per un instant, en nàufrags de la vida que esperen la resposta salvadora al sos llançat en una ampolla. «Vivim un relativisme dubtós» diu Panikar, un d'aquests gurús que s'han apuntat a ensenyar"nos a ser més llests mitjançant aquests llibres que venen la mateixa mercaderia dels dibuixos de Disney: l'oferta de la felicitat.

Aquesta oferta té un ampli surtit per a tots els gusts i l'hiperindividualisme que ha decidit la customització dels ordinadors es projecta, també, sobre els combinats espirituals i a la carta. No és gratuït que una secta anunciï la primera clonació humana com a pas inicial cap a la immortalitat en aquestes dates, ni que sia el dia dels innocents. La publicitat, però, com a forma d'engany, perd el seu efecte des del moment que és detectada com el que és. Per això importa més que es parli de l'anunci que el mateix anunci. A més, és un anunci que no es paga. I en aquesta dinàmica es mouen fent"se publicitat mútua els provocadors i els defensors de moralines sobre l'esquena dels mitjans que no cobren ni d'un, ni de l'altre. Ja no importa si el Govern envia la carta que ens ha anunciat on ens dirà com n'és d'irresponsable l'oposició i com ho fan de bé ells. Sabem que la pepa Barbie té una amiga embarassada perquè l'han retirada del mercat a fi que no incitàs a l'estat de bona esperança a les adolescents. La FNAC s'ha permès el luxe de retirar un anunci que li costà un pebre perquè TVE ha vetat la seqüència que uns senyors s'estopejaven. Tampoc sabríem que circulàs per internet un joc basat en els kamikazes si Amnistia Internacional no el denunciàs. Ni que Wynona Ryder protagonitzarà el catàleg de l'any que ve de Marc Jacobs, la marca de roba que havia robat i per la qual ha estat jutjada i condemnada. El crit al cel d'una associació de consumidors m'ha assabentat que la presència de Roberto Carlos en la promoció d'un vídeojoc de futbol. Pel que es veu això està prohibit per la legislació, perquè suposa la manipulació de la voluntat dels nins. En definitiva, l'exercici de la llibertat d'expressió és complex i l'equilibri del dret a la informació i les obligacions, molt precari, vista aquesta febre de correcció política que ratlla la intolerància. Bona notícia és l'absolució de l'autor i l'editor de la novel·la Ajuntament, bon dia!. Un es nega a donar arguments per defensar la violència en els mitjans de comunicació ni per donar suport a la presència de missatges que resultin ofensius a les minories, però creu que és bo que el que va dir el regidor de Muro, Joan Pol, a un altre regidor de l'oposició surti textualment als papers (et tallaré els collons i els te faré menjar) tot debatint les subvencions a la fundació Francisco Franco.

I bé? Un no sap l'acte de contrició i l'esmena que es proposa cap dels anomenats anteriorment. Però entén que en lloc de ser millor, el propòsit per l'any que ve sia amagrir"se, deixar de fumar o coses així. Només cal veure l'altura moral en què viuen els governants, els abstemis, els fumadors passius, els vegetarians i tantes altres espècies increïbles, intoxicades d'aquest egocentrisme publicitari, que els ha fet creure que ja són els millors.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris